Dansk og polsk udenrigsminister i Ukraine

dansk_og_polsk_udenrigsminister_i_Ukraine_polennu

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard under et besøg i Ukraine i maj sidste år – på billedet sammen med blandt andet den ukrainske regeringsleder Arsenij Jatsenjuk. Foto: Udenrigsministeriet i Danmark.


KØBENHAVN: Den danske og den polske udenrigsminister er på fælles besøg i Ukraine for at vise solidaritet.


Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard er i dag i Ukraine og Moldova sammen med sin polske kollega, Grzegorz Schetyna.

Formålet er at vise EU’s solidaritet med Ukraine og drøfte både støtte til våbenhvilen og de svære reformer, som Ukraine står overfor, skriver Udenrigsministeriet i Danmark.

Skrøbelig situation

– Selvom våbenhvilen ser ud til at have givet Ukraine og befolkningen i den østlige del af landet et pusterum, er situationen virkelig skrøbelig. Derfor er det vigtigt, at EU konstant viser sin solidaritet i handling og ord.

– Det er et stærkt signal, at to af de tætteste og mest engagerede EU-nabolande sammen tager til Kiev med EU’s budskaber om opbakning til Ukraine og Minsk-aftalen, sagde den danske udenrigsminister før afrejsen.

Klar med dansk hjælp

– Samtidig har vi indgået et tættere partnerskab med Ukraine om reformer på en lang række områder. Det er ikke nemt – særligt ikke oveni krisen i det østlige Ukraine. Men det vil gavne det nye Ukraine og EU er klar til at hjælpe. Danmark hjælper særligt med reformer på energiområdet, retsvæsenet og god regeringsførelse.

Moldova besøg

– Jeg glæder mig til at møde den nye regering i Moldova. Mit vigtigste budskab bliver, at Moldova skal fortsætte med at samarbejde endnu tættere med EU. Det er til gavn for alle dele af det moldoviske samfund. Og EU står klar til at hjælpe, siger Martin Lidegaard.

Russiske misinformationer

– Et vigtigt fokusområde for mig er at modgå den massive russiske misinformation, som strømmer ind i de østlige naboer. Det arbejder vi videre med i EU og med de nordiske og baltiske lande, sagde den danske udenrigsminister.

I Moldova skal de to ministre møde den nye moldoviske regering og diskutere, hvordan Moldova kan fastholde det stadig tættere samarbejde med EU-landene.

Femte besøg

De to udenrigsministre skal i Ukraine mødes med præsident Porosjenko og statsminister Jatsenjuk.

Det er udenrigsministerens femte besøg til Ukraine og det andet besøg til Moldova som udenrigsminister.