Dansk-polsk film i sort-hvid er Europas bedste

  instruktør_af_Ida_i_Grand_Teatret_2014_Pawel_Pawlikowski_polennu

  Den polske instruktør af filmen Ida, Pawel Pawlikowski under sit besøg i Grand Teatret i København i begyndelsen af november. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  RIGA: Den dansk-polske film Ida, der vandt hovedprisen ved Gdynia Filmfestival sidste år, er kåret som Europas bedste.


  Filmen Ida, der havde premiere i Danmark i november og som vises i biografer over hele landet, har modtaget hovedpræmien ved den europæiske filmfestival European Film Awards, skriver Ritzau.

  Katolik der er jøde

  Filmen handler om den unge Anna, som i efterkrigstidens kommunistiske Polen vil gå i kloster som nonne, da hun pludselig af sin hidtil ukendte moster erfarer, at hun er jøde og faktisk hedder Ida, og at hendes forældre blev dræbt af nazisterne.

  Besøgte Danmark

  Filmens instruktør Pawel Pawlikowski, der besøgte Danmark i begyndelsen af november, har allerede modtaget en hav af priser. Og i Riga modtog han også prisen som Europas bedste instruktør i 2014, ligesom han blev hædret som bedste manuskriptforfatter sammen med Rebecca Lenkiewicz. Også publikumsprisen gik til filmen Ida.

  Dansk-polsk samarbejde

  To af filmens producere, Sofie Wanting Hassing og Christian Falkenberg Husum, er i øvrigt danske. Det samme gælder Kristian Eidnes Andersen, der har komponeret musikken til den anmelderroste film.

  Europas Oscar

  European Film Awards betegnes som Europas svar på Oscaruddelingen i USA. Filmen Ida er også storfavorit til prisen som bedste udenlandske film ved den kommende Oscar-uddeling i 2015.

  I år var det 27. gang, at European Film Awards uddelingen blev afholdt.