Dansk støtte til projekt om pressefrihed i Polen

  jyllands_posten_pr
  Jyllands-Posten har videregivet en falsk historie om de polske myndigheder, og selv om avisen onsdag blev informeret om, at den ikke er sand – så er historien stadig online uden korrektioner. Arkivfoto.

  Jyllands-Postens Fond har givet penge til en international undersøgelse om vilkårerne for pressefriheden i Polen, efter at Kaczynski regeringen har indført begrænsninger for medierne og foretaget udrensninger blandt kritiske journalister. Arkivfoto.


  AARHUS: Jyllands-Postens Fond har givet penge til undersøgelse af pressefriheden i Polen efter at Kaczynski-regeringen er kommet til magten.


  Jyllands-Postens Fond har givet cirka 335.000 kroner – 50.000 amerikanske dollars – til et internationalt projekt, der skal kortlægge pressefriheden i Polen. Det sker på baggrund af Kaczynski-regeringens begrænsninger i medierne arbejdsvilkår og udrensninger blandt kritiske journalister i de statsejede medier. Det er forholdene for medierne efter magtskiftet i Polen for to år siden, der skal kortlægges i en rapport.

  Bekymret for Polen

  Det er den amerikanske NGO, Freedom House, der har fået donationen fra det jyske mediefond.
  Freedom House undersøger niveauerne af frihed, demokrati og menneskerettigheder over hele verden, ligesom organisationen udgiver en årlig rapport om spørgsmålet.

  – Vi kommer til at beskrive forskellige årsager til, at vi skal være bekymrede over niveauet af pressefrihed i Polen under Lov- og Retfærdighedsregeringen. Rapporten vil indikere, hvilke tiltag der er lavet, siden Lov- og Retfærdighedsregeringen blev udpeget i november 2015, og den vil udpege andre mulige tiltag, som måske er på vej, siger Arch Puddington fra Freedom House, og er den øverst ansvarlige for rapporten.

  Antidemokratisk udvikling

  Udviklingen i Europa er også en af årsagerne til, at Jyllands-Postens Fond valgte at give Freedom House et legat, siger formanden for Jyllands-Postens Fond, Jørgen Ejbøl.

  – Vi fandt det relevant at give penge til Freedom House, så de kan udarbejde et projekt og en rapport om situationen i Polen, hvor der ligesom i Ungarn har været en ulyksalig udvikling de senere år, siger Jørgen Ejbøl.

  -Flere og flere lande udvikler sig i disse år antidemokratisk, og vi hylder selvfølgelig demokratiet i alle dets facetter, og derfor synes vi, at det er vigtigt at modgå de nedadgående tendenser, som vi i øjeblikket kan se, siger Jørgen Ejbøl.

  Færdig i juni

  Rapporten har været undervejs det seneste halve år, og den forventes at være færdig i slutningen af juni, oplyser Jyllands-Posten. Den bliver udfærdiget af en polsk/britisk journalist, der er bosiddende i Warszawa, og som har skrevet flere rapporter fra Polen for Freedom House.