Danske anmeldere roser ny film om Lech Walesa

  Lech_Walesa_film_Wajda_scene

  Den populære polske skuespiller Robert Wieckiewicz, spiller hovedrollen som Lech Walesa i filmen: Walesa – håbets mand. Onsdag modtag Robert Wieckiewicz en hæderspris af den polske kulturminister. Foto: Camera Film.


  KØBENHAVN: Der er danske anmelderroser til film om Lech Walesa og Solidarnosc. Filmen: Walesa – håbets mand, havde premiere i Danmark i går.


  Andrzej Wajda’s film: Walesa – håbets mand modtager roser fra de danskere anmeldere.

  Protestsange og kærlighed

  DR Filmland skriver: En fantastisk historie – Information: Underholdende – BT: Væsentlig – Politiken: Energisk fortælling, der er fuld af ungdommeligt oprør, protestsange og kærlighed.

  Kristelig Dagblad har givet filmen 5 stjerne. Filmen havde premiere torsdag i Grand Teatret i København.

  Anmelderroser

  Politikens Sophie Engberg Sonne skriver:

  ’Walesa – Håbets mand’ er en smuk film. Ikke radikal eller moderne i sin fortællemåde, men elementært velfortalt og visuelt vellykket på en helt upåfaldende måde. Jeg har aldrig set arkivmateriale og fiktive scener flettet så sømløst sammen som her, hvor man gang på gang må spørge sig selv, om man ser dokumentariske optagelser eller rekonstruktioner optaget i nutiden.

  Familien og kampen

  Netop kærlighedsforholdet er en vigtig ingrediens i filmen; Wajda gør meget ud af at skildre, hvordan det netop var balancen mellem den politiske kamp på barrikaderne og det familiære ansvar, der gav Walesa hans folkelige gennemslagskraft. Flere gange viser filmen, hvordan familiefar Lech sætter hjulet fast på barnevognen, inden frontkæmperen Walesa lægger ur og vielsesring for at gå på barrikaderne, og i filmens univers er den ene side af den modsætningsfyldte folkehelt ikke mindre vigtig end den anden.

  Politiken giver filmen 4 ud af 6 stjerner.

  LÆS MERE
  Politiken: Velfortalt og vellykket

  Wajda kan farlig dokudrama

  I Information skriver Lasse Ellegaard om filmen:

  Den polske veteran-instruktør Andrzej Wajda fortsætter sin kortlægning af polakkernes lidelseshistorie med en underholdende, men også historisk loyal film om den polske arbejderhelt, der blev sit lands præsident

  Man bør være på vagt overfor det såkaldte dokudrama, der foregiver at referere vores samtidshistorie med udgangspunkt i dens afgørende aktører.

  Men ’Walesa – Håbets Mand’ af den polske veteran-instruktør Andrzej Wajda, der har dansk premiere i dag, er den undtagelse, der bekræfter reglen. Som er, at fiktionens krav til storyboard, altså redigering af historien til dramatisk effektivt plot, kvæster kravet til akkuratesse og løber risikoen for udelukkende at afspejle instruktørens mere eller mindre fikse idéer om den skildrede ’virkelighed’.

  LÆS MERE
  Information: Anmeldelse af Lasse Ellegaard

  Indstillet til Oscar

  Filmen om Lech Walesa og Solidarnosc, blev af den polske filmbranche valgt som Polens bidrag til Oscar nominering af bedste udenlandske film.