Danske soldater til forsvar af Baltikum og Polen

  udenrigsminister_anders_samuelsen_jens_moerch_polennu_2017

  Udenrigsminister Anders Samuelsen har fået bred politisk opbakning til at sende 200 danske soldater til Estland næste år, som en del af forsvaret mod Rusland. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Et bredt politisk flertal har tirsdag besluttet at sende 200 danske soldater til Estland næste år, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.


  Et bredt politisk flertal i Folketinget bakkede i dag op om regeringens forslag om at udsende ca. 200 danske soldater til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen i 2018, oplyser Udenrigsministeriet. Soldaterne udsendes til Estland, hvor de i rammen af en britisk bataljon skal være udsendt i 12 måneder.

  Sikkerhed i nærområde

  – Jeg er glad for, at vi igen kan støtte op om sikkerheden for de baltiske lande og i vores nærområde. Udsendelsen af et dansk bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse er et klart signal til omverdenen om, at Danmark står vagt om vores internationale forpligtelser i NATO, siger udenrigsminister Anders Samuelsen tirsdag.

  – Og det sender samtidigt et lige så klart signal om solidaritet til vores allierede i NATO samt at Danmark aktivt vil bidrage til alliancens sikkerhed, siger den danske minister.

  Beslutning i Warszawa

  Det danske bidrag, som udsendes til Estland, er en del af en bred NATO-indsats, der blev besluttet på NATO-topmødet i Warszawa i juli sidste år. I lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa efter blandt andet Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen, har de allierede i NATO besluttet at styrke alliancens afskrækkelses- og forsvarsprofil, oplyser udenrigsministeriet.

  Den britisk ledede bataljonskampgruppe ankom til Estland i april.

  Dansk forsvarsminister tror på sikkerhed

  – Det gjorde stort indtryk på mig at være med ved åbningsceremonien af kampgruppen i Estland for en måneds tid siden. Det er helt tydeligt for mig, at de baltiske lande og Polen nu for alvor begynder at tro på en fremtid i sikkerhed, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

  – Med 200 soldater udsendt til den fremskudte tilstedeværelse, fire F-16 kampfly udsendt til Baltic Air Policing og vores bidrag til NATO’s genforsikrende tiltag, yder Danmark et markant bidrag til vores allieredes sikkerhed i Baltikum og Polen i 2018.

  NATO ved Østersøen

  Den fremskudte NATO tilstedeværelse består af en multinational bataljon i Estland, Letland, Litauen og Polen, som i hvert land ledes af et andet NATO medlem. I Estland er det Storbritannien og i Polen er det de amerikanske styrker der har kommandoen.