Danske spioner afsløret og tilbageholdt i Polen

Særudstillingen om de to danske spioner er netop åbnet på Langelandsfortet, der blev omdannet til koldkrigsmuseum i 1993. Foto: Koldkrigsmuseum Langelandsfort.

BAGENKOP: To danske spioner blev afsløret og fængslet i Polen, da de var på fotoopgave for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).


To danske spioner blev afsløret, tilbageholdt og fængslet i Polen i 1987. De to spioner Jens Ellekær og Niels Hemmingsen, blev idømt henholdsvis 9 og 7 års fængsel. Nu kan man få ny viden om, hvad der egentlig skete dengang, to år før den Kolde Krigs afslutning.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort har fået adgang til polske arkiver fra dengang, og nu er hele den komplekse sag rullet op på fortet, hvor der netop er åbnet en særudstilling sommeren over om de to danske spioner.

Museumsleder: Den eneste sag

-To raske unge danske mænd, Jens og Niels blev anholdt i Polen i april 1987. Det gjorde de, fordi de spionerede på vegne af Forsvarets Efterretningstjeneste. Så vidt vi ved, er det den eneste sag, hvor danske spioner er taget på fersk gerning, tilbageholdt og dømt til fængselsstraf, siger museumsleder på Langelandsfortet, Peer Henrik Hansen. Han har sammen med sine kolleger på fortet og forskere, været dybt nede i de polske arkiver, og har samarbejdet med folk fra den tid i både øst og vest.

Sådan blev Jens spion

Jens Ellekær blev kontaktet første gang af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i begyndelsen af 1980’erne, da han havde planlagt en privat rejse til Polen, DDR og Tjekkoslovakiet. FE bad ham tage oplysninger med hjem, og det blev begyndelsen på flere års samarbejde.

Jens Ellekær fortæller her selv, hvordan han blev hvervet som spion. Sommeren over bringer polennu.dk flere klip om sagen med den tidligere danske spion. Filmklippene er produceret af Langelandsfortet. Se den første herunder og følg polennu.dk de kommende dage.

1 Langelandsfort Danske spioner i Polen under den Kolde Krig HVERVNINGEN

2 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig FORBINDELSESOFFICEREN

Museum fra 1993

Langelandsfortet blev bygget i 1953 under Den Kolde Krig af Søværnet. Det skete for at Danmark kunne overvåge farvandet, og i krigstid forhindre fjendtlige skibe i at sejle gennem Langelandsbæltet. I 1993 blev fortet omdannet til museum, som hvert år tiltrækker interesserede fra hele verden.

Langelandsfortet – og udstillingen om de to danske spioner – har åbent hver dag sommeren over fra klokken 10.00 – 17.00.

LINK: Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.