Danskere hjem fra Argentina med polsk bistand

Danmarks forsvarsattaché i Warszawa, Oberst Kim Bruno Petersen (th.) og Danmarks ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, tog imod de 14 danskere der var strandet i Argentina. Foto: UM.

KØBENHAVN: 14 danskere kom fredag til Danmark efter at have været strandet i Argentina siden corona-krisen brød ud. Danskerne kom hjem med polsk hjælp via Warszawa.


Et samarbejde mellem danske og polske ambassader, sikrede i denne uge, at 14 danskere kunne komme hjem til Danmark med polsk assistance. Danskerne kom med på et polsk særfly onsdag fra Argentina til Warszawa.

Ingen vidererejse

Men da Polen kun tillader vidererejse med fly til hjemlande for udenlandske passagerer, og da alt flytrafik mellem Danmark og Polen er indstillet, kunne det ikke lade sig gøre. Men så viste det dansk-polske diplomatiske samarbejde sig, fra sin bedste side.

Dansk og polsk udenrigsminister i dialog

Diplomater arbejdede på højtryk, og efter en samtale mellem den danske udenrigsminister Jeppe Kofod og hans polske kollega Jacek Czaputowicz, blev der fundet en løsning.

Danmark fik en særlig og helt ekstraordinær tilladelse til, at en bus fra den danske Forsvarskommando kunne køre de danske passagerer tilbage til Danmark.

Bus til Danmark

Torsdag landede særflyet i Warszawa, og trods en meget sen accept af den særlige løsning, nåede den danske bus til den polske hovedstad i tide. De 14 danskere blev kørt til Danmark, og efter 15 timer på lande- og motorveje, kunne Forsvaret fredag morgen meddele:

– Mission accomplished and all passengers home safe.

De 14 danskere er nu i to ugers karantæne.