Danskere vælger polske tandlæger af flere grunde

  danskere_tager_til_polske_tandlæge_i_Polen_dentour_polennu

  Elektriker John Gallø fra Kalundborg var glad for opholdet i Polen, hvor han her fik indsat tre nye kroner. – Ingen smerter, tre kroner på to timer – jeg synes det er rigtig godt gået, sagde en glad John Gallø efter turen i den polske tandlægestol. Klinikken i Szczecin har 6.000 andre danskere som kunder om året. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G.


  SZCZECIN: Tandlægerne i Polen har travlt med danske tænder, men det er ikke kun de lave priser der får danskerne til at vælge de polske tandlæger.


  Mange danskere vælger at få repareret tænder og få udført tandbehandling i Polen.

  På tandlæge tur til Polen

  polennu.dk er taget med en af de største danske tandlæge-rejse operatører Dentours i bus fra København til Sczcecin, og har talt med tandlægerne, og nogle af de danskere der har valgt at gå til tandlæge i Polen.

  6.000 danskere på et sted

  Der findes ingen præcise tal for hvor mange danskere, der tager til Polen hvert år for at få lavet tænder, men polennu.dk har besøgt et familieejet tandlægecenter i Szczecin, som alene sidste år havde mere end 6.000 danskere i tandlægestolen. Tandlæge klinikker er der mange af, ikke bare i Szczecin, men overalt i Polen.

  Lavere priser

  Det er velkendt og ingen myte, at priserne hos de polske tandlæger er langt lavere end i Danmark, cirka halv pris, hævdes det af mange danske tandlægepatienter i Polen. Men det er ikke alene de lave priser, der lokker danskerne til Polen, siger flere danskere på klinikken til polennu.dk.

  Forståelsen er vigtig

  – Jeg synes de er meget mere åbne og imødekommende hos tandlægen her i Polen, end de var hos min egen tandlæge i Danmark. Hjemme er det stift, men her i Polen er det mere hej og velkommen, vil du have kaffe, vand eller – de er meget mere serviceorienteret, siger Kirsten Styltsvig, der er fra Jægerspris og på tandlæge weekend for anden gang. -Der er også højt humør i venteværelset, selv om ingen venter ret længe, siger Kirsten.

  Live-tv

  – De gør også meget ud af at sikre sig, at man nu også har forstået hvad man taler om. Jeg har også fulgt noget af deres arbejde på en tv-monitor. – De er så flinke og det er dejligt at komme her, jeg føler mig tryg – og så er der pinligt rent over alt, siger Kirsten Styltsvig.

  Fem tandlæger til danskere

  Ved ankomsten til tandlægeklinikken fredag eftermiddag, kommer danskerne til klinikken efter forud aftalte tider hos en af de fem tandlæger, der står klar til at foretage de første undersøgelser, eller aftalte reparationer. Ved ankomsten bliver der taget et panoma-foto af hele tandsættet, og der foretages en aktuel undersøgelse. Ved ankomsten til venteværelset få minutter efter, ligger der så – på tydelig tandlæge dansk – et konkret tilbud på reparationer og anden tandbehandling.

  I gang med det samme

  Når den danske patient så har besluttet sig, efter nærmere omtanke og dialog med tandlægen, så fortsætter processen i tandlægestolen. Det hele organiseres i en effektiv og afslappet atmosfære, og i et tempo som man næppe oplever i Danmark.

  Der arbejdes ud på de sene timer, og lørdagen igennem er tandlægerne klar til at fortsætte processen, så danskerne kan komme hjem med et nyt smertefrit smil søndag formiddag.

  SE BILLEDER
  polennu.dk: Danskere til tandlæge i Polen

  Vil ikke se dig igen

  – Jeg kom her første gang, fordi min egen tandlæge havde sagt, at jeg skulle have lavet tænder for 25.000 – og det hænger bare ikke sammen når man er på efterløn. En veninde foreslog mig så at tage til Polen, men jeg var tøvende… – jeg mener, tandlæge, læge og frisør er ikke bare noget man skifter, men jeg blev overbevist, siger Kirsten Styltsvig.

  – Da jeg havde fået min tænder tjekket i Polen første gang, fik jeg at vide, at jeg bare skulle have påsat to kroner, og at min danske tandlæges forslag til reparationer for 25.000 kroner slet ikke var nødvendige.

  Garanti for fejl i Polen

  – Jeg følte at min egen tandlæge bare ville hive penge ud af mig, og jeg havde i forvejen brugt over hundrede tusinde kroner hos ham gennem årene, og jeg har aldrig oplevet nogen form for garanti. Det får man i Polen, så hvis noget går galt, så bliver det ordnet af tandlægen uden en ny regning.

  – Min egen tandlæge havde endda den frækhed at sige, at hvis jeg fik lavet tænder i Polen, så ville han ikke røre ved dem igen. Det fik mig til at springe ud i det, og det har jeg slet ikke fortrudt. Og jeg kan forstå, at jeg ikke er den eneste dansker, der har fået den besked fra en dansk tandlæge, siger Kirsten til polennu.dk.

  Ny krone og smil

  – Jeg har fået lavet en krone på en halv time med det hele, og jeg kunne spise lige bag efter, og jeg har ikke mærket nogen form for smerte.

  – Nu har jeg besluttet mig for, at jeg mindst en gang om året vil komme til Polen for at gå til tandlæge. Jeg har været så glad for at komme her, de er super søde, siger Kirsten Styltsvig, der har betalt 4.600 kroner for to nye kroner, som delvis dækkes af Sygesikringen Danmark og den offentlige sygesikring.

  Mini ferie

  Da tandlægebesøget sjældent vare meget mere end et par timer, er der også en lang række muligheder for de danske gæster til afslapning, morskab og indkøb i Szczecin (Stettin) alt efter temperament. Uanset hvilket hotel man vælger, af de som danske rejsebureauer anvender i byen, er der ikke langt til et stort indkøbscenter i byen. Her vil danskere opleve flere butikker, og et udvalg af varer, tøj, elektronik, fødevare ja, nærmest som vi ikke har i Danmark. Og en ting er sikkert. Priserne er cirka det halve af i Danmark, og mindre – hvis man ellers ser bort fra nogle af de store internationale brands. Flere danske cigaretmærker kan også købes i byen eller på færgen, og priserne ligger på mellem 15 og 20 zloty for en pakke Prince.

  Dentour tilbyder også flere typer af udflugter og besøg, på blandt andet et populært marked.

  Dansk underholdning

  Det hænder også, at Dentour arrangerer gratis underholdning for danskerne. I denne weekend var Jacob Haugaard på besøg og underholdte for gæsterne, og andre såvel kendte som mindre kendte, har gennem årene optrådt for de tandlægesøgende danskere. Men det er først og fremmest tænderne, der rykker danskerne til Szczecin i tusindtal.

  Kvaliteten af polske tandlæger?

  polennu.dk spurgte flere af deltagerne om de ikke var bange for kvaliteten af de polske tandlæger, men det var der ingen af de deltager vi talte med der var, og flere betegnede det som ondsindet sladder. Da det ikke lykkedes spurgte vi lederen af den polske tandlægeklinik, om han havde hørt om nogle af de strækhistorier der havde været om polske tandlæger, i danske medier.

  – Jeg kender ikke til de tilfælde, siger Anna Graf, der er tandlæge og mangeårig leder af klinikken.

  – Alle laver fejl, det gør polske tandlæger, det gør danske, men det oplever vi ikke som et problem her på klinikken eller blandt vore patienter.

  Garanti mod fejl

  – Vi yder naturligvis også den service, at hvis det skulle gå galt med en tandreparation, så er der garanti, der sikre vore patienter, at vi skal udbedre skaden uden beregning. Alene af den grund, har vi ikke råd til at lave fejl, siger Anna Graf.

  Tandlæge centrum

  – I Danmark findes der meget gode tandlæger, gode tandlæger og dårlige tandlæger. Sådan er det også i Polen, men her i byen har vi et tandlæge universitet, og vi deltager herfra aktivt i at indsamle ny viden på området, og vi deltager i udviklingen af nye løsninger ligesom vi også investerer i det nyeste og mest avancerede udstyr, for at gøre det nemmere, smertefrit og bedre for vores patienter, siger Anna Graf til polennu.dk.

  Foretrækker danskere

  Anna Graf og hendes team har kunder fra mange lande, og fra Polen, men de er specielt glade for danskerne.

  – Det er ligesom om at vi forstår hinanden bedre, og har samme humor. Når det en sjælden gang sker at vi møder en dansker der ikke kan engelsk, eller er for nervøs til at tale sproget, så finder vi altid veje at kommunikere med en dansker på, og det er lidt enestående for det gælder kun danskerne, siger Anna Graf der i alt har over 30.000 danskere stående i patientregistreret.

  – Mange dansker har deres egen personlige tandlæge her på klinikken, og sådan har det været i mange år, siger klinikkens leder tandlæge Anna Graf, der driver klinikken sammen med sin mand læge Kordian Graf.

  SE BILLEDER
  polennu.dk: Danskere til tandlæge i Polen

  Weekend tur med tandlæge

  En bustur fra Sjælland til Szczecin t/r med færge Gedser-Rostock, to overnatninger på hotel i Szczecin med morgenmad og tandlægeeftersyn kan med Dentour gøres for mellem 1.000 – 1.500 danske kroner med det hele, og alt efter antallet af stjerner på hotellet. Og der betales ikke overvægt på hjemturen, hvis der bliver købt for voldsomt ind i Polen, eller ombord på færgen Gedser-Rostock.

  Hver fredag

  Der er afgang fra København hver fredag morgen klokken 6.00 – og i perioder også ugentlige afgange fra Jylland. Søndag klokken 19 er bussen tilbage i København og der er af og påstigning flere steder på Sjælland.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Dentour afgangstider, Sjælland

  LÆS MERE
  Eksternt link: Dentour afgangstider, Jylland