Danuta Walesa får ny titel: Æresborger i Gdansk

Danuta Walesa
Danuta Walesa har modtaget endnu en hæder. Denne gang som æresborger i Gdansk. Her ses hun sammen med Gdansk-borgmester Aleksandra Dulkiewicz ved overrækkelsen mandag i Gdansk. Foto: Gdansk.pl.

GDANSK: Danuta Walesa, hustru til en af Polens største helte Lech Walesa, har modtaget en ny hæder. Denne gang som æresborger i Gdansk.


Danuta Walesa, gift med Lech Walesa, fik mandag endnu en pris. Denne gang som æresborger i Gdansk.

I begrundelsen for tildelingen hedder det blandt andet:

– Da det hemmelige politi kom for at hente Lech Walesa for første gang i hans hjem i Gdansk, tog han sin vielsesring og sit ur af. Han lagde de to værdifulde ting på bordet og sagde til sin kone, at hun skulle sælge dem, hvis hun ikke havde noget at leve af.

Natten til den 13. december 1981, da Lech Walesa blev hentet – som tusindvis af andre og blev interneret – stod hans kone Danuta alene tilbage med fem små børn og en sjette på vej. Dagen efter skulle Walesa have haft hente en gris fra landsbyen, som de bestilte til jul. Danuta gik trods de mange børn, alligevel efter grisen. Hun blev stoppet af en politimand, og skreg højlydt:

Danuta Walesa: Hvad skal jeg gøre?

– Hvad skal jeg gøre?! Jeg har børn, jeg er helt alene! De spærrede ham inde. Skal jeg fodre mine børn med tørt brød og kartofler i vand? Selv om hendes mand er den mest berømte i familien, er der næppe nogen tvivl om at den tidligere præsident, næppe havde klaret skærene med jobbet og otte børn, uden en stærk mor og kvinde i hjemmet, hedder det blandt andet i begrundelsen.

(Artiklen fortsættes under)

Danuta Walesa

Danuta Walesa er født Golos, den 25. februar 1949 i Kolonia Krypy. I 1968 kom hun til Gdansk, hvor hun arbejdede hos en blomsterhandler i hovedgaden Dluga Street. Som 20-årig giftede hun sig med Lech Walesa, der var arbejder på Gdansk skibsværft. Nogle år senere huskede hun, at hun lyttede til Radio Free Europe, og fik at vide at hendes mand væltede kommunismen.

Nobels Fredspris i Oslo

Den 10. december 1983 modtog hun på vegne af Lech Walesa, der ikke ønskede at forlade landet af frygt for, at han ikke ville kunne vende tilbage, Nobels fredspris i Oslo. Syv år senere, den 22. december 1990, efter at Lech Walesa vandt præsidentvalget, var hun førstedame i fem år. Hun har spillede en aktiv rolle i en lang række initiativer i og udenfor Gdansk.

I 2011 blev hendes selvbiografi Drømme og Hemmelighed udgivet. Den blev en bestseller med over 300.000 solgte eksemplarer i de første måneder. I bogen holder Danuta sig ikke tilbage, for også at udgyde et par sandheder om hendes mand.

Danuta Walesa er blevet tildelt mange priser. Hun vandt blandt andet: Wiktor-prisen Discovery of 2011, TVP Kultura-prisen, Roze Gala-prisen, St. George-medaljen, radioprisen RMF Classic i kategorien for god stil, TOK-FM Radioprisen og mange andre priser.

I 2012 blev hun tildelt kommandørkorset af den polske præsident, for hendes “enestående bidrag til republikken Polens uafhængighed, for de demokratiske forandringer i landet og for resultater inden for socialt arbejde.

Danuta Walesa er en ydmyg og stolt dame, men hun beskriver blot sig selv som en tilfreds mor og hustru.

Lech: Jeg frygter kun Gud og min kone

Lech og Danuta Walesa bor under samme tag i udkanten af Gdansk. Lech Walesa siger ofte om sin elskede Danuta:

– Jeg frygter kun Gud og min kone.

Podcast om Danuta Walesa

Der er lavet en podcast af Anna Sofie Allarp i den imponerende serie; Styr på Historien. Her er emnet Lech og Danuta Walesa. Lyt den på nedenstående link. Allarp er i selskab med polennu.dk redaktør Jens Mørch, der har et indgående kendskab til Lech Walesa. Han er også medforfatter til bogen: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa (2005).

 

LINK: Podcast om Lech og Danuta Walesa

 

 

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder