Demokratiet i Polen er truet

  venedig_kommissionen_siger_demokratiet_i_polen_er_truet

  Venedig-kommissionen under Europa-rådet behandlede fredag udviklingen for demokratiet i Polen. Pressefoto.


  VENEDIG: Venedig-kommissionen udtaler hård kritik af Polen og kalder demokratiet og retsstaten truet.


  Fredag klokken 16 offentliggjorde Venedig-kommissionen under Europa-rådet sin rapport om tilstanden for det polske demokrati efter det polske regeringsparti Lov og Retfærdigheds (PiS) flere måneder lange strid med Højesteret og indførelsen af en ny lov om Højesteret i Polen i december måned.

  Svækker demokratiet

  De seneste lovændringer om Polens Højesteret kan ”svække demokratiet, respekten for menneskerettighederne og retsstaten” skriver Venedig-kommissionen blandt andet i sin pressemeddelelse fredag eftermiddag.

  Venedig-kommissionen anbefaler det polske parlament at finde en løsning på krisen, som respekterer de beslutninger og domme, der er truffet af Polens Højesteret, herunder blandt andet onsdagens afgørelse i Højesteret, som Polens regering hidtil har nægtet at anerkende og publicere i Polens Lovtidende.

  Vigtig rapport for Polen

  Rapporten fra Venedig-kommissionen er vigtig for Polen, fordi EU-kommissionen har sagt, at de vil lægge stor vægt på denne rapport i EU’s undersøgelse af demokratiet i Polen, som blev sat i gang i januar og hvis sidste skridt kan ende med, at EU fratager Polen stemmeretten i EU-Rådet.

  EU-kommissionen har meddelt, at den vil genoptage sagen om Polen efter påske.

  Pres fra USA

  Også USA har den seneste tid lagt pres på den polske regering for at få den til at følge anbefalingerne fra Venedig-kommissionen, og den amerikanske regering har bekræftet over for blandt andre avisen Wall Street Journal, at det vil få konsekvenser for forholdet mellem Polen og USA og for Polens forhandlingsposition i NATO, hvis den polske regering vælger, ikke at følge Venedig-kommissionen.

  Absurde påstande

  Polens regering har været afvisende over for at følge anbefalingerne fra Venedig-kommissionen, siden et udkast blev lækket til pressen i sidste uge, og formanden for Polens regeringsparti og landets reelle magthaver Jaroslaw Kaczynski har sagt, at udkastet indeholdt ”absurde påstande”.

  Polsk regering fastholder uenighed

  Den polske regering sendte efter at have modtaget udkastet en række ændringsforslag til Venedig-kommissionen, og en delegation fra Polens regering deltog fredag i kommissionens møde i Venedig.

  – Det lykkedes at mildne sproget i vurderingen mange steder, sagde den polske viceudenrigsminister Konrad Szymanski efter at have deltaget i mødet fredag.

  – Det ændrer dog ikke vores holdning, for hovedkonklusionerne er forblevet de samme som før. Det er efter vores mening en kontroversiel vurdering, sagde den polske viceudenrigsminister fredag eftermiddag.