Demokratiforkæmpere fra hele verden samlet i Gdansk

Gdansk_Lech_Walesa_og_Dalai_Lama_polennu

I går besøgte Dalai Lama den polske by Gdansk efter en personlig invitation fra Polens tidligere præsident Lech Walesa. Her mødes de med journalister og unge mennesker fra hele verden. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


GDANSK: Dalai Lama, Lech Walesa, Donald Tusk, EU-formanden og mange andre prominente demokratiforkæmpere fejrer Lech Walesa i 25 året for Nobels Fredspris.


Lech Walesa har inviteret menneskerettighedsforkæmpere fra hele verden til Gdansk i dag til en konference med temaet ’Vejen til frihed’.

Anledningen er 25-årsdagen for den tidligere polske præsidents modtagelse af Nobels fredspris.

Skibsværftet der ændrede verden

I august 1980 var den polske by Gdansk centrum for oprøret mod kommunismen som senere førte til kommunismens fald og Sovjetunionens opløsning. I 1983 modtog hovedpersonen fra dengang – Lech Walesa – trods dansk socialdemokratisk modstand – Nobels fredspris. Det er baggrunden for det store arrangement som finder sted i dag.

Dansker på Solidarnosc-express

Det er ikke kun konferencen i dag, der er en del af festlighederne. Den seneste uge har 150 unge mennesker fra hele verden deltaget i et særligt arrangement – Solidarnosc-Express. En togtur rundt i Polen geografiske og historisk.

Formålet med arrangementet er at give unge mennesker fra hele verden et indblik i polakkernes historie og kamp for frihed og demokrati. Blandt deltagerne er også den danske journalist, Rikke Brøndum.

– Turen er en øjenåbner uden lige. Vi startede i Krakow og besøgte den tidligere tyske kz-lejr Auschwitz – og det gjorde et stort indtryk på deltagerne, siger danske Rikke Brøndum.

Læs mere om arrangementet her (engelsk)

De er der alle samme

Deltagerne i dagens konference i Gdansk er bl.a.: Polens tidligere præsident Lech Walesa, Polens nuværende regeringsleder Donald Tusk, præsidenten for EU-kommissionen Jose Barroso, Dalai Lama, Sydafrikas tidligere præsident Frederik de Klerk, Frankrigs nuværende præsident og EU formand Sarkozy, Polens udenrigsminister Radek Sikorski, Israels Simon Peres og mange andre fremtrædende personligheder.