Dom: Nyeste lov om Højesteret er også grundlovsstridig

  hoejesteret_afgoerelse_om_valg_af_hoejesteretsdommere_i_polen_2

  Polens Højesteret har igen afgjort, at en lov om Højesteret er i strid med Polens Grundlov. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens Højesteret har afgjort, at den nyeste lov om Højesteret fra juli måned – ligesom den seneste lov fra december – overtræder Polens Grundlov.


  Polens Højesteret – eller forfatningsdomstol – afsagde torsdag klokken 11 afgørelse i sagen om den seneste lov om, hvordan Højesteret skal fungere.

  Loven blev vedtaget af parlamentet den 22. juli og er blevet fremsat af Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS).

  Flere punkter i strid med Grundlov

  Ifølge Højesterets afgørelse er mere end ti punkter i loven i strid med Polens Grundlov. Det gælder blandt andet bestemmelserne om, at Højesteret skal behandle sager kronologisk i den rækkefølge, de er kommet ind, at fire dommere kan blokere en afgørelse i op til et halvt år og at formanden for Højesteret kun kan sende en “anmodning” til statsministeren om at få en afgørelse offentliggjort i Lovtidende.

  Ude af stand til fungere

  Striden mellem Polens regeringsparti PiS og Højesteret har varet siden valget sidste efterår, hvor PiS vandt sit eget flertal i Parlamentet. PiS indførte i december en ny lov om Højesteret, som Højesteret derefter kendte grundlovsstridig.

  Sagen har siden december betydet, at Polens Højesteret har været ude af stand til at fungere.

  LÆS MERE:
  polennu.dk: Polakker på gaden for demokrati


  International kritik

  Den polske regering har mødt stor kritik fra udlandet for at nægte at anerkende Højesterets afgørelser og dermed den lovgivende magts uafhængighed.

  EU har igangsat en overvågning af retsstatsprincipperne i Polen, Europarådets Venedigkommission har udtalt, at demokratiet i Polen er truet, og under NATO-topmødet i Polen i juli, udtalte USA’s præsident Barack Obama bekymring for demokratiet i Polen.

  LÆS MERE:
  polennu.dk: Demokratiet i Polen er truet


  LÆS MERE:
  polennu.dk: EU giver Polen frist til mandag


  Partiformand: Ny lov på vej

  Der er ikke noget, der tyder på, at regeringspartiet vil anerkende eller følge torsdagens afgørelse fra Højesteret.

  Polens stærke mand – formand for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski – sagde onsdag forud for dommen, at Højesteret i øjeblikket fungerer som et politisk organ, og at man allerede er i gang med at forberede endnu en ny lov om Højesteret.

  – Det må ikke være sådan, at Højesteret i så lang tid ikke fungerer på grund af egen skyld og især Højesteretsformandens skyld. Det er nødvendigt at vedtage løsninger, der endegyldigt bestemmer, at Højesteret skal underordne sig under Grundloven og begynde at arbejde, sagde Kaczynski onsdag til det polske nyhedsbureau PAP.