Dom: Polen har overtrådt menneskerettigheder

eu_domstolens_dommere
EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

STRASBOURG: Polen er blevet dømt til at betale erstatning til forfulgte russere, der søgte asyl ved den polsk-hviderussiske grænse.


Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMK) har afgjort, at Polen skal betale erstatning til tjetjenske asylansøgere, der er blevet nægtet indrejse i landet. Retten fandt, at de polske myndigheder havde overtrådt flere artikler i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Afgørelsen kommer efter internationale bekymringer over de polske grænsevagters håndtering af asylansøgere på grænsen mellem Polen og Hviderusland. Især overfor ansøgere med muslimsk baggrund.

13 sagsøgere

Retten gav de 13 sagsøgere, der alle er russiske statsborgere, medhold i deres anklage. De var kommet til den polske grænse ved Terespol i 2016 og 2017, hvor de søgte asyl på grund af begrundede frygt for deres egen sikkerhed i Tjetjenien. Borgerne blev afvist, selv om EMK allerede dengang, gjorde de polske myndigheder opmærksomme på, at man brød de europæiske regler for menneskerettigheder, som alle 47 medlemslande af Europa-rådet har tilsluttet sig. Også Polen.

Enstemmig dom

EMK retten består af en dommer fra hvert medlemsland. Afgørelsen der gik imod Polen var enstemmig. De polske myndigheder skal nu betale 34.000 euro i erstatning, til hver af de afviste asylansøgere. Dommen er ikke endelig. Polen har tre måneder til at komme med indsigelser, før en endelig dom afsiges.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.