Donald Tusk fortsætter formentlig som EU-præsident

  donald_tusk_eu_praesident

  EU-landene er tilfredse med Donald Tusk som EU-præsident, og det anses nu som værende sikkert at den tidligere polske statsminister kan fortsætte på EU-topposten frem til december 2019. Foto: EU.


  WARSZAWA: Ifølge uofficielle kilder har kun tre lande endnu ikke meddelt om de vil støtte Donald Tusk som EU præsident frem til 2019.


  Tre lande har fortsat ikke taget stilling til om de vil støtte en forlængelse af Donald Tusks periode som EU-præsident. De øvrige medlemslande vil gerne støtte den tidligere polske statsminister. Dermed ser det allerede nu ud til at han kan fortsætte som EU-præsident frem til december 2019.

  Tre lande tøver

  De tre lande, der endnu ikke har taget stilling, er ifølge vores ubekræftede oplysninger: Italien, Sverige og Polen. Det er ingen hemmelighed at Polens regeringsparti Lov og Retfærdigheds formand, Jaroslaw Kaczynski, helst ikke ser Tusk som præsident.

  Forpurrede præsident drømme

  Det er heller ikke første gang at Kaczynski forsøger at ødelægge Donald Tusks drømme om at blive præsident. Første gang han gjorde forsøget fik Kaczynski det forpurret. Det var i 2005, da Donald Tusk stillede op til valget som Polens præsident. Han vandt første valgrunde stort over Jaroslaw Kaczynskis afdøde tvillingbror Lech Kaczynski. Men inden anden valgrunde fik Kaczynskis kampagne sat det falske rygte i omløb, at Donald Tusks far samarbejdede med tyskerne under den nazistiske besættelse af Polen. At det var usandt, fandt de polske vælgere først ud af efter at Lech Kaczynski var blevet valgt i anden runde af præsidentvalget.

  Nye beskyldninger

  Denne gang er der også gang i hetzen mod Donald Tusk. Regeringspartiets Kaczynski beskylder nemlig Donald Tusk for at have været medsammensvoren i flyulykken, der kostede Lech Kaczynski livet i Smolensk den 10. april 2010. Men ikke nok med det. Kaczynski forsøger også at sætte Tusk i forbindelse med en stor finansskandale, der kostede mange polske småsparer millioner af zloty. Myndighederne har for længst undersøgt beskyldningerne, og frikendt Tusk. Men da Polens stærke mand nu er Kaczynski, og da landets justitsminister egenhændigt kan rejse anklager, vil der formentlig ske mere i denne sag frem til Tusk første embedsperiode udløber den 1. juni i år.

  Historisk afvisning

  Såfremt Polen ikke støtter Tusk, er det første gang at et lands kandidat til en international toppost ikke får støtte fra sin egen regering. Men for Kaczynski er dilemmaet formentlig også, at det næppe vil sjovt for regeringspartiet at få den tidligere polske statsminister tilbage som modstander i polsk politik.

  Ungarn støtter Tusk

  Ifølge Newsweek Polska har ungarske Viktor Orban, der ellers regnes som en blind støtter af Kaczynski, uofficielt meddelt at Ungarn også vil støtte Donald Tusk i yderligere to og et halvt år som EU-præsident.

  Det kræver ikke enstemmighed at få Donald Tusk til at fortsætte, og det anses derfor som rimeligt sandsynligt at den tidligere polske statsminister kan fortsætte som EU-præsident frem til december 2019.