Donald Tusk giver undskyldning til Jaroslaw Kaczynski

Undskyldning Tusk
Formanden for Borgernes Platform (PO) Donald Tusk, har sendt en undskyldning til Jaroslaw Kaczynski. Nu håber den tidligere EU-præsident og statsminister i Polen på, at Jaroslaw Kaczynski vil stille op til direkte debat. Privatfoto.

WARSZAWA: Partiformand Donald Tusk har på opfodring givet en uventet undskyldning til partiformand Jaroslaw Kaczynski.


Lørdag sagde partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski på radiokanalen RMF FM, at en direkte debat mellem ham og oppositionslederen, først vil finde sted når Donald Tusk har givet ham en undskyldning. Donald Tusk har længe ønsket en direkte debat med Jaroslaw Kaczynski, uden held. Folk omkring Kaczynski frygter, at partiformanden vil tabe ved et direkte opgør med Donald Tusk, der retorisk er langt stærkere end Kaczynski.

Undskyld Jarek

Donald Tusk har reageret på opfordringen ved at udsende et tweet med ordene:

Undskyld, Jarek. Nu vil jeg gerne bede om en dato og et sted for debatten. På forhånd tak.

Jarek er en sammentrækning af navnet Jaroslaw, som typisk anvendes af venner og andre nære relationer.

Undskyldning for hvad

På spørgsmålet om, hvad Donald Tusk skal undskylde for, svarede Kaczynski:

– Først og fremmest for at være bagmanden for det store sammenbrud i Polen, og for at nedbryde sproget.  Og for denne frygtelige bølge af had, der er blevet udløst, sagde Kaczynski. RMF journalisten spurgte Kaczynski om, Donald Tusk ikke kan sige det samme om Kaczynski?

– Han skal fortælle sandheden, og jeg vil fortælle sandheden, sagde Kaczynski til RMF.

Nu afventer Donald Tusk en dato for en direkte debat.

Gamle kamphaner

Donald Tusk var med til at stifte Borgernes Platform (PO) i 2001. Samme år dannede Lech og Jaroslaw Kaczynski Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Lech Kaczynski vandt over Donald Tusk ved præsidentvalget i 2005. Tusk vandt godt nok første runde stort, men inden anden valgrunde blev der igangsat falske rygter om Donald Tusk bedstefar og hans rolle under Anden Verdenskrig. Lech Kaczynski vandt, men blev dræbt i en flyulykke i 2010 under et hasarderet landingsforsøg i Rusland.

Jaroslaw Kaczynski var statsminister i 2006-2007, men tabte til Donald Tusk. Han var polsk statsminister fra 2007 til 2014, inden han blev præsident for EU og var det frem til 2019. I år er han vendt tilbage til Polen som formand for det parti han var med til at stifte i 2001, Borgernes Platform.

Kendt fra stats-tv

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev berømte i Polen under kommunismen i begyndelsen af 1960erne. Dengang var de barnestjerne på stats-tv. De blev ansat af Lech Walesa da han blev præsident i 1990, men blev smidt ud af præsidentpaladset igen i 1992.

Om formændene for Polens to største partier – Tusk og Kaczynski – mødes i nær fremtid er uvist. Men med Donald Tusk’s undskyldning, er det måske kommet tættere på.

Link til de to største partier – begge stiftet i 2001:

LINK: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)

LINK: Borgernes Platform (PO)

Mere om polsk politik og EU på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00