Donald Tusk har givet sit parti stor fremgang

Donald Tusk
Donald Tusk tilbagevenden til polsk politik har givet hans parti en fremgang på 10,1 procent efter en enkelt måned. Tusk har udfordret Jaroslaw Kaczynski til en tv-duel. Her ses Tusk på sin første optræden som ny partiformand i Gdansk tidligere på måneden. Privatfoto.

WARSZAWA: En ny måling viser at Donald Tusk tilbagevenden til polsk politik, har givet hans parti en fremgang på over ti procent.


Det er blot en måned siden, at Donald Tusk igen blev formand for partiet Borgernes Platform (PO), som han selv var med til at stifte i 2001. Den seneste måned er partiet steget fra 16,1 procents opbakning til nu 26,2. Det er en fremgang på 10,1 procent.

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed er nede på 33,6 procent – samme niveau som for en måned siden. Ved valget fik regeringspartiet 43,5 procent af stemmerne. Det nyeste parti – Polen 2050 – er faldet med hele syv procent til nu 10,9 procents opbakning. Nyt i målingen er også, at Bondepartiet PSL, atter er over spærregrænsen på 5,0 procent. Det stærkt nationalistiske Konføderationen er gået tilbage med 3,9 procent den seneste måned.

Tusk udfordrer

Donald Tusk har inviteret partiformanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski til en debat. Invitationen er ikke blevet besvaret, og vil næppe blive det, vurderer flere eksperter. Da Jaroslaw Kaczynski i et enkelt år var statsminister i Polen (2006-2007) udskrev han valg i vrede over sine koalitionspartnere.

I den valgkamp stødte Donald Tusk og Jaroslaw Kaczynski sammen i en tv-debat, som Donald Tusk vandt overbevisende. Tusk vandt også valget, og blev statsminister i 2007. Sporene fra dengang skræmmer stadig Jaroslaw Kaczynski, og den tidligere præsident Aleksander Kwasniewski er sikker på, at Kaczynski stadig ikke tør mødes med Tusk efter nederlaget i 2007.

Seneste IBRIS måling

Forenet Højre (PiS m.fl.) – 33,6 procent

Borgernes Platform (PO m.fl.) – 26,2 procent

VED IKKE – 11,8 procent

Polen 2050 (Szymon Hołownia) – 10,9 procent

Konføderationen – 5,4 procent

Venstre (Lewica – 7,1 procent

Bondepartiet (PSL) – 5,0 procent

Mere nyt om den polske regeringskoalition – og flere nyheder fra Polen på dansk? Du kan gøre en forskel. Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.