Donald Tusk indleder retssag mod TVP for hetz

retssag mod TVP
Donald Tusk indleder retssag mod TVP. Det oplyser han efter et stigende antal trusler, og konstant hetz på TVP. Arkivfoto.

WARSZAWA: Lederen af det største oppositionsparti Donald Tusk indleder retssag mod TVP for hetz og had mod hans person.


Indleder retssag mod TVP: Formanden for det største polske oppositionsparti, tidligere statsminister og EU-præsident Donald Tusk har fået nok. Efter konsekvent hetz og yderst tvivlsom nyhedsformidling om Donald Tusk på den regeringskontrollerede tv-station TVP, har oppositionsformanden fået nok.

(Artiklen fortsættes under)

Politiet: Konkrete dødstrusler mod Donald Tusk

LINK TIL ARTIKLEN: Konkrete dødstrusler mod Tusk

Undskyldning i retssag mod TVP

Donald Tusk kræver en undskyldning, samt 30.000 zloty i kompensation, som han allerede har doneret videre til et godgørende formål. En analyse af TVP’s dækning af sidste år, viste at siden Tusk kom tilbage til polske politik, var der negativ omtale af ham stort set hver dag.

Mellem 3. juli og 3. august 2021 var der 78 indslag i nyhedsshowet Wiadomości om Donald Tusk. 75 af dem (96 procent) præsenterede ham negativt, fire indslag var neutrale, og ingen bibragte den tidligere regeringsleder positiv omtale. En ekspert påpeger, at den hetz kan tilskynde til fysiske angreb på Tusk. Det skete også for tidligere Gdansk borgmester Pawel Adamowicz, der blev myrdet i 2019 efter hetz på samme måde som mod Tusk.

TVP: Rusland og Tusk

I en separat sag kræver Donald Tusk også et stop for TVP’s manipulationer og fordrejninger i en dokumentarfilm. Her beskyldes Tusk for at have et tæt samarbejde med Putin og Rusland, mens han var Polens statsminister fra 2007 til 2015.

– Hver uge i posten og på sociale medier finder jeg trusler, der henviser til mine nærmeste, såvel som dødsdomme og oplysninger om attentatforsøg mod mig, siger Tusk.

(Artiklen fortsætter under)

Journalistorganisationen; Reportere uden grænser (RSF) betegner TVP for et propaganda-organ for den polske regering. Under Kaczynski-regeringen siden 2015, er Polen faldet fra en plads som nummer 18 på pressefrihedsindekset (World Press Freedom Index) til en plads som nummer 64 sidste år. Begge tal er henholdvis bedste og ringeste polske placering nogen sinde.

Putin ville dele halvdelen af Ukraine med Polen

LINK: Putin ville dele Ukraine med Donald Tusk