Donald Tusk: Jeg planlagde ikke Smolensk turen

donald_tusk_fn_generalforsamling

Donald Tusk var i Warszawa mandag, for at forklare i retten at han ikke har noget medansvar for Smolensk ulykken, der kostede den polske præsident og 95 andre højtstående polakker i 2010. Arkivfoto.


WARSZAWA: EU-præsident og tidligere statsminister Donald Tusk afvist i retten mandag, at han har noget ansvar for Smolensk ulykken, der blandt andet kostede præsident Lech Kaczynski livet.


EU-præsident Donald Tusk var mandag i den polske hovedstad. En særlig Smolensk kommission, der kulegraver omstændighederne ved den tragiske flyulykke i Smolensk ved Katyn, den 10. april 2010, havde indkaldt den tidligere statsminister samt hans tidligere stab. Den nuværende polske ledelse tror nemlig ikke på de officielle forklaringer om ulykken, der kostede 96 polakker livet.

Kaczynski: Tusk og Putin skyldig

Selv om alverdens flyeksperter ikke er i tvivl om hvad der forårsagede ulykken, så kæmper Polens stærke mand – Jaroslaw Kaczynski – tvillingbror til præsidenten – med at overbevise resten af verden om, at det var Rusland og daværende statsminister Donald Tusk, der var ansvarlig for ulykken. Men det afviste Tusk pure ved retten i Warszawa i dag.

– Det er ikke statsministerens ansvar at håndtere logistik-delen af udenlandske besøg for hverken regeringschefen eller præsidenten. Politisk var jeg ikke ansvarlig for at planlægningen af Lech Kaczynskis besøg i Rusland den 10. april 2010, fortalte Tusk en advokat i Warszawa.

Kaczynski beslutning at rejse i tåge

Lech Kaczynski og hans broder besluttede dengang selv, at de ville rejse til Smolensk den 10. april, da præsidenten ikke var inviteret med til den officielle markering af Katyn-massakren, hvor både Donald Tusk og Vladimir Putin deltog.

Polens nuværende stærke mand, skulle have været med på flyet, men fortrød i sidste øjeblik, for at passe sin mor. Alt omkring Smolensk ulykken er kendt, men fortsat er det uvist hvad de to brødre Lech og Jaroslaw talte om i telefonen i minutterne inden ulykken indtraf. Båndet med samtalen er ikke offentliggjort.

Bror slog bror ihjel?

Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, vil gerne høre båndet. Han er overbevist om, at Jaroslaw Kaczynski pressede sin bror og 95 andre i døden, ved at tvinge dem til at lande i Smolensk, fremfor at flyve til Minsk eller Moskva, som flyvelederne gav præsidentflyet besked om. Lufthavnen var omgivet af tæt tåge, og den nedlagte militære lufthavn havde ikke det fornødne sikkerhedsudstyr der skal til, når man vil lande uden sigtbarhed.