Donald Tusk kaldt til ny Smolensk afhøring

tusk_macron_bxl

EU præsident Donald Tusk var i Paris hos Frankrigs nyindsatte præsident Emmanuel Macron, da han fik beskeden om at han er indkaldt til en ny Smolensk afhøring i Warszawa den 5. juli. Foto: FB/EUK.


WARSZAWA: EU præsident og tidligere statsminister Donald Tusk er igen kaldt til afhøring i forbindelse med Smolensk ulykken.


Kaczynski regeringen forsøger på ny at kaste smuds på EU præsident Donald Tusk. Den polske regeringsstyrede anklagemyndighed har igen indkaldt den tidligere polske statsminister til afhøring i forbindelse med Smolensk ulykken den 10. april 2010. Indkaldelsen er fastsat til den 5. juli.

Ansvar i Smolensk

Kaczynski mener via Forsvarsministeriet, at Donald Tusk er medansvarlig for ulykken, der kostede hans bror præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Den nye anklage går blandt andet på, at Tusk ikke sikrede sig at polske retsmedicinere kunne stå for obduktionerne i Rusland, og at de var fejlbefængte.

Russisk samarbejde

Donald Tusk har ellers lige været til afhøring i Warszawa, som blev et rent triumftog for den genvalgte EU-præsident. Seneste handlede afhøringerne om et påstået ulovligt samarbejde med Rusland. Smolensk sagen betegnes af mange polakker og af det internationale samfund, som en afsluttet sag. Men konspirationerne om Smolensk vil fortsætte, så længe Kaczynski er Polens stærke mand.

Med tog til Warszawa

I en tid hvor den polske regeringstop og Kaczynski gemmer sig bag skandaler i nye og dyrekøbte limousiner, valgte Tusk at tage toget fra hjembyen Sopot til Warszawa til de seneste afhøring. Dagen forinden var Donald Tusk blevet fejret af familie og fodboldkammerater i anledning af hans 60 års fødselsdag.

Bange for konen

Den gang blev Tusk spurgt om han ikke frygtede afhøringerne. Men det gjorde han ikke, han fortalte at han var mere bange for hans kone, da han var taget til fodbold på sin fødselsdag. Donald Tusk nyder diplomatisk immunitet, og de polske myndigheder kan derfor ikke kræve at han møder op. Men det valgte han alligevel at gøre sidste gang.

– Jeg gør det for Polen, sagde Tusk dengang.

Skal ikke møde frem

Flere har ellers opfordret Tusk til at bruge sin diplomatiske beskyttelse til ikke at møde op, men foreløbig har den tidligere statsminister tænkt sig at komme.

– Jeg ved ikke om jeg kan den dag, men jeg vil møde op til afhøringerne, sagde Donald Tusk til flere polske medier i en kommentar til indkaldelsen. Tusk siger også, at han naturligvis vil overveje at bruge sin diplomatiske status, hvis afhøringer fortsætter i et urimeligt omfang.

Ikke i Bruxelles

Donald Tusk har tilbudt at møde op til afhøring på konsulatet i Bruxelles, som er normalt i sager med polakker i udlandet, men anklagemyndigheden har krævet at Tusk kommer til Warszawa.