Donald Tusk og utilfredse landmænd mødes torsdag

Statsminister Donald Tusk har inviteret utilfredse landmænd til møde torsdag i statsministeriet. Det meddelte han på et pressemøde i dag. Foto: Krystian Maj/KPMG.

WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk har indkaldt de protesterende og utilfredse landmænd til møde i statsministeriet torsdag.


Statsminister Donald Tusk har indkaldt de protesterende og utilfredse landmænd til møde torsdag klokken 14.00. Det meddelte han på en pressekonference onsdag, efter at utilfredse landmænd har protesteret og blokeret veje i flere polske byer. De polske landmænd har indkaldt til nye demonstrationer den 5. marts.

– Jeg vil mødes med lederne af alle protestgrupperne. I morgen vil vi lede efter at finde en løsning på problemet, sagde Donald Tusk onsdag på et fælles pressemøde med Norges statsminister, Jonas Gahr Store.

Utilfredse landmænd skal være tilfredse

– Vi vil tale om mulige kornsubsidier og andre foranstaltninger, der kan give os mulighed for at sælge polsk korn igen så hurtigt som muligt, siger Tusk. Han foreslog blandt andet, at staten kan hjælpe med at købe korn, så polsk korn bliver mere attraktivt med hensyn til pris end ukrainsk korn.

– Vi har et meget alvorligt problem. Vi er det mest pro-ukrainske land og nation, men samtidig har vi de største problemer i hele Europa som følge af krigen. Prisen for beslutningen om frihandel med Ukraine er alt for høj. Vi er ikke i stand til at betale det tilbage. Vi er konstant på udkig efter en løsning, der beskytter det polske og europæiske marked mod at blive oversvømmet med klart billigere landbrugsprodukter. Vi kan ikke tillade, at denne bistand får så negative virkninger for vores borgere, siger Donald Tusk.

– Jeg er klar til at træffe svære beslutninger, når det kommer til forhold ved grænsen, men det bliver efter aftale med Ukraine, siger Tusk.

9 millioner tons korn på lager

Regeringschefen sagde at der på grund af den ukrainske import, ligger 20 millioner tons overskudskorn på lagre i Europa. De 9 millioner af dem ligger i Polen. Donald Tusk sagde også, at man er i forhandlinger med Ukraine om en midlertidig lukning af grænsen.

Utilfredse landmænd eller ej

Utilfredse landmænd eller ej  – forhandlinger eller ej – så er polennu.dk verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.