Droner skal transportere blod i polske byer

  droner_skal_transportere_blod_i_polen

  Et pilotprojekt støttet af EU og polske ministerier vil afprøve droner som transportmiddel for blod til syge polakker. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen vil som det første land i verden afprøve transport af blod med droner i storbyer.


  Inden for det kommende halve år vil et pilotprojekt blive sat i søen, der skal teste transport af blod ved hjælp af droner i polske storbyer. Det skriver avisen Rzeczpospolita.

  Projektet med navnet AirVein støttes af EU-midler samt af det polske udviklingsministerium, sundhedsministerium og myndighederne for civilflyvning.

  Undgå trafikpropper

  Projektet skal gennemføres sammen med de regionale blodbanker, fortæller projektets leder Dariusz Werschner.

  Ved at transportere blodet med droner til hospitalerne, kan der spares meget tid på transporten, særligt i storbyer, hvor man kan undgå trafikken.

  System kan udvikles på to-tre år

  Hvis pilotprojektet bliver en succes, vil et landsdækkende system for hele Polen kunne udvikles på to til tre år, siger Werschner til Rzeczpospolita.

  Et sådant drone-transport-system vil både kunne transportere blod, medicin, serum og blodbaserede produkter, siger 34-årige Dariusz Werschner, der selv har arbejdet med at tilpasse militære droner til at kunne transportere blodet sikkert.

  Polen førende inden for droner

  De polske regler om droner er blandt de mest frie i verden, og eksperter vurderer over for Rzeczpospolita, at Polen kan blive verdens førende centrum inden for udviklingen af droner.

  Mandag meddelte rådgivningsfirmaet PwC, at det har valgt Polen til at placere sit første kompetence-center inden for droner. Centret skal rådgive virksomheder i hele verden i anvendelsen af droner og analysere på de indsamlede erfaringer.

  – Vi er det første land i verden, som med succes har implementeret regler, der matcher kommerciel flyvning med droner. Derfor er der stadig flere internationale virksomheder, der vælger Polen til at teste, hvordan droner kan udnyttes til at understøtte deres processer, sagde direktør for PwC i Polen Adam Krason på et pressemøde mandag.