Efterlyst polsk maleri på auktion i Hamburg

  pomaranczarka

  ‘En jødisk kvinde med appelsiner’ er malet af Aleksander Gierymski, og blev stjålet af nazisterne under Anden Verdenskrig. Nu er billedet dukket op på et lille auktionshus i Hamborg. Arkivfoto.


  HAMBORG: Et polsk maleri, der blev stjålet af nazisterne under Anden Verdenskrig, er dukket op i et lille auktionshus i Hamburg. Maleriet: ‘En jødisk kvinde med appelsiner’ malet af Aleksander Gierymski var sat til salg for 4.000 euro.


  Maleriet ‘En jødisk kvinde med appelsiner’, der er lavet af Aleksander Gierymski, er dukket op på et aktionshus i Hamborg. Maleriet er fra 1880/81 og blev stjålet i Warszawa af nazisterne under Anden Verdenskrig.

  Jødisk maleri

  Maleriet var et af flere i en serie, der beskrev livet for de fattige jødiske indbyggere i den polske hovedstad Warszawa i 1800-tallet. Maleriet er beskrevet i mange polske og jødiske publikationer, og betragtes som en kulturskat, der er stjålet fra Polen i årene 1939 – 1945.

  Efterlyst siden 1945

  Siden 1945 har billedet været efterlyst af det polske politi.

  Ifølge det polske dagblad, Gazeta Wyborcza, er maleriet gået i arv til den nuværende ejer fra denne bedstemor. I 1948 blev hun gift med en industrimand fra Düsseldorf, og han havde billedet, da de to blev gift.

  Trukket fra auktion

  Da sandheden om maleriet ‘En jødisk kvinde med appelsiner’ kom frem, blev det trukket tilbage fra auktionen. Polske embedsmænd og advokater arbejder nu på, hvordan man får maleriet tilbage i landet.