Enigma-helt begraves i Polen efter 60 år i Skotland

  Enigma_kodemaskine

  Enigma-helt, der afslørede de tyske kodemaskiner under Anden Verdenskrig, begraves i Polen efter 60 år i Skotland. Arkivfoto.


  CIESZYN: Den polske Enigma-kodebryder Gwido Langer blev i går genbegravet med fuld militær honnør i hans hjemby Cieszyn i Polen. I 60 år har de jordiske rester befundet sig i Skotland.


  På anmodning fra den polske Enigma-kodebryder Gwido Langer’s datter, Hanna Kublicka-Piottuch, og med støtte fra polske myndigheder blev Gwido Langers jordiske rester sendt til Polen efter at have ligget i over 60 år i den skotske by Perth.

  Gwido Langer, leder af den polske Cipher Bureau, førte et hold, som i 1932 brød koden i den tyske Enigma chiffermaskine. Langer nægtede til at afsløre kodebrydning metode efter at være blevet taget til fange af fjenden og tortureret.

  Videreført af briterne

  Kort før udbruddet af krigen i juli 1939 delte den polske efterretningstjeneste deres gennembrud med den britiske og franske efterretningstjenester. Arbejdet på Enigma blev videreført af briterne under Anden Verdenskrig.

  Gwido Langer døde i Kinross, Skotland i 1948.
  Han blev 53 år gammel. Den polske generalkonsul i Edinburgh Tomasz Trafas deltog ved opgravning.