Esbjerg og Szczecin har underskrevet ny aftale om samarbejde

borgmester_szczecin_esbjerg_polennu

To glade borgmestrer. Johnny Søtrup fra Esbjerg og Piotr Krzystek fra Szczecin, der torsdag underskrev en ny samarbejdsaftale mellem de to byer. Foto: ITV Szczecin.


SZCZECIN: Borgmestrene fra Esbjerg og Szczecin underskrev torsdag en ny venskabsaftale under de Skandinaviske Dage i den polske havneby.


En dansk delegation fra Esbjerg med borgmester Johnny Søtrup i spidsen, deltager i disse dage i de Skandinaviske Dage i Szczecin. Torsdag underskrev borgmesteren en ny venskabsaftale med sin kollega i Szczecin, Piotr Krzystek. De to byer har været venskabsbyer siden 1990, men med den nye aftale øges samarbejdet mellem de to byer yderligere.

Fælles interesser

– Aftalen med Szczecin åbner op for nye spændende samarbejder mellem vores to byer, der har flere ting til fælles. Vi har begge en havn i konstant udvikling, vi har begge et stort fokus på grøn energi, vindmølleenergi og offshore-industri, siger Johnny Søtrup til polennu.dk.

Grøn energi

Delegationen fra Esbjerg tæller også en række erhvervsfolk, da de Skandinaviske Dage har fokus på grøn energi og omstilling til renere teknologier.

– Jeg ser det som en stor mulighed for at vise Esbjerg og den store udvikling, byen har været igennem, frem. Årets tema ligger lige til højrebenet for den vækststrategi og vision, vi har for byen, og derfor glæder jeg mig også over, at vi kan mønstre så mange stærke repræsentanter til Scandinavian Days i Szczecin, fortæller borgmester Johnny Søtrup.

Dansk ambassadør med

Det er den danske ambassade i Warszawa der sammen med Esbjerg Kommune har stået for den praktiske del af den danske deltagelse, og Danmarks ambassadør Steen Hommel er også med i Szczecin i disse dag.

SE FILM
Eksternt link: ITV Szczecin på Skandinaviske Dage

Danske talere

Som indlægsholdere på den efterfølgende konference om grøn omstilling, var det fra dansk side Uffe Lundgaard fra EEU, Ole Ingrisch fra Esbjerg Havn, Agnieszka Wisniewska fra Q-Star Energy, Lisbeth Valther fra SE Next Step og Rasmus Anker-Møller fra South Denmark European Office, der deltog. De delte deres erfaringer med de polske kolleger, og der blevet fundet ideer til konkrete samarbejder.

Tall Ships Race

Begge byer er også vært for verdens største sejlskibe, når Szczecin i 2017 er vært for Tall Ships Race og Esbjerg er det året efter. Også på dette område, er der et stort samarbejde mellem de to store havnebyer.

Meget til fælles

– Vi har mange ting til fælles, siger Villy Grøn, der er eventchef i Esbjerg Kommune, og ansvarlig fra dansk side for Tall Ships Race i 2018. Han har arbejdet sammen med Szczecin siden begyndelsen af 1990’erne, og han er glad for at samarbejde med sine polske kolleger.

Polsk gæstfrihed

– Polakkerne er utrolig gæstfrie, og jeg synes det er et dejligt folk. Vi har et godt samarbejde.

– Mange polakker har også valgt at slå sig ned i Esbjerg, og det er vi glade for i byen, siger Villy Grøn. Han tilføjer også, at det er tydeligt at mærke, at det danske kronprinsepar Frederik og Mary var i byen sidste år på deres 10 års bryllupsdag.

– Det har øget interessen for Danmark, siger Villy Grøn.

Kultur i flere lag

Men det er ikke alene grøn energi og store sejlskibstræf samarbejdet går ud på. Programmet under de Skandinaviske Dage byder på flere typer af arrangementer, der spænder vidt med børnebogsudstilling, koncerter i mange varianter, filmforevisninger og andre kulturelle aktiviteter.

Dansk-polsk film

I aften viser danske Jacob Dammas sin dansk-polsk film: Polske Illusioner, der ledsages af en koncert. Store dele af filmens lyd spilles live. Jacob Dammas trak fulde huse i København ved et tilsvarende arrangementet, der blev gennemført på PH Cafeen af MandagsDokumentar.

Polsk mur til dansk graffiti

Også når det gælder street art, er der dansk-polsk samarbejde i Szczecin. Allerede tirsdag ankom tre Esbjerg-kunstnere, Rene Holm, Thomas Vang og Martin Timmerby til Szczecin, hvor de sammen med tre lokale graffiti-kunstnere skulle udsmykke en baggård, der trængte til en kærlig hånd. Resultatet blev fremvist ved åbningen torsdag.

Fed udfordring

– Det har været en fed udfordring at udsmykke en facade med så mange finurligheder. Både vores kunstneriske færdigheder og skræk for højder er blevet testet, men vi nåede i mål og er rigtig godt tilfredse med resultatet, siger Rene Holm.

Skandinaviske Dage og delegationen fra Esbjergs tur til Szczecin afsluttes søndag.