EU: Alvorlig bekymring for udviklingen i Polen

EU-kommissionen Polen
Der er vedholdende bekymring for udviklingen i Polen, skriver Europa-Kommissionen i den årlige rapport om retstilstanden i medlemslandene. Arkivfoto.

BRUXELLES: EU har udgivet sin årlige rapport, og der udtrykkes alvorlig bekymring for udviklingen af demokratiets vilkår i Polen.


Der er fortsat alvorlig bekymring for den demokratiske udvikling i Polen. Det fastslår Europa-Kommissionen i sin årlige rapport om retsstatsprincippet i EU-medlemsstaterne. Rapporten fastslår at der ikke er sket fremskridt, og at Polen har ignoreret seks ud af syv anbefalinger sidste år.

Årelang bekymring for Polen i EU

De mange kendte bekymringer om udviklingen indenfor retsvæsenet, medierne, lobbyvirksomheder, korruption og anklagemyndigheden, så udtrykker Europa-Kommissionen også stor bekymring for en ny lov, der kan forbyde borgere at stille op til polske valg. Det er den såkaldte Tusk-lov, som Polen præsident ville ændre, to dage efter at han havde underskrevet loven.

(Fortsættes under)

Polen og EU er i en fastlåst strid siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015. Polen modtager dagbøder for ikke at efterleve EU-domstolens afgørelse, som man skal som medlem af EU. Polen har modtaget flere hundrede millioner euro i dagbøder, for at ignorere domstolen.

Der bliver også igen rejst kritik af det såkaldte disciplinærkammer (KRS), der kan ansætte og afskedige dommere hos polske domstole. De mange konflikter på retsstatsområdet har betydet, at EU fastholder milliarder af euro til Polen, da Kaczynski-regeringen ikke lever op til de demokratiske spilleregler.

I Europa-kommissionens rapport henvises også til de seneste afgørelser fra EU-domstolen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Ny dom mod Polen

Torsdag blev den polske dommer Igor Tuleya, der faldt i unåde hos Kaczynski-regeringen og blev fyret og genansat i en anden stilling, tilkendt erstatning fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Polen skal betale 36.000 euro i kompensation, til den kontroversielle dommer. Det er den seneste dom, og foreslå ikke før rapportens offentliggørelse.

Medier regeringskontrolleret

I rapporten udtrykkes der generel bekymring mediefriheden i Polen, hvilket også bekræftes af et styrtdyk på det internationale presseindeks. Men især er der bekymring for public-service mediernes uafhængighed. Medierne er blevet talerør for den siddende Kaczynski-regering, hedder det i rapporten.

Polens regering afviser

Polens regering har konsekvent benægtet, at de nye tiltag truer retsstaten. De fastholder, at reformerne er lavet for at øge dommernes ansvarlighed og gøre retsvæsenet mere effektivt. Kaczynski-regeringen anklager EU for at kritikken er politisk.

– Årets EU-Kommissionens retsstatsrapport er, som hvert eneste år, forudindtaget, og udelukkende baseret på meninger fra oppositionen i Polen.

– Det er endnu et forsøg på at skade Polens image – baseret på falske påstande, tweetede vicejustitsminister Sebastian Kaleta.

Valg forude: Skræmmebilleder

Medlem af det polske parlament, Krzysztof Smiszek fra oppositionspartiet Venstre (Lewica), siger til den uafhængige tv-station TVN, at med valget i efterår, så vil Kaczynski-regeringen bruge rapporten til at hævde, at det onde EU igen stigmatiserer og diskriminerer polakkerne.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.