EU-dom vil vise hvem der bestemmer i Polen

  eu_dom_polen

  Fredag blev Polen af EU-domstolen dømt til at genetablere højesteret som den så ud før 3. juli i år. Arkivfoto.


  LUXEMBOURG: Polen tabte endnu et slag ved EU-domstolen. Partiformanden, præsidenten og statsministeren er uenige om hvad der nu skal ske.


  EU-domstolen har pålagt Polen at skrue tiden tilbage, og genetablere højesteret som den var før den nye forfatningsstridige lov trådte i kraft i juli.

  LÆS MERE
  DR Nyheder: EU-domstol går imod Polens fjernelse af højesteretsdommere

  Polsk hierarki

  Polens officielle nummer 1 – præsident Andrzej Duda – har lovet polakkerne, EU og USA, at den polske ledelse vil efterleve alle afgørelserne fra EU-domstolen til punkt og prikke.
  Polens officielle nummer 2 – formanden for Sejmen har ikke sagt noget. Polens officielle nummer 3 – statsministeren Mateusz Morawiecki siger, at han nu vil nærlæse dommen og komme med en udtalelse. Før dommen blev afsagt, sagde den polske statsminister at man naturligvis vil følge enhver afgørelse fra EU-domstolen.

  Anke og indsigelser

  Polens uofficielle og reele nummer 1 – menigt medlem af Sejmen og partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski – sagde fredag, at Polen vil anke dommen og komme med alle sine synspunkter og indsigelser. Som jurist respektere han i udgangspunktet afgørelsen, men vil ikke næppe efterleve den. Han vil tage kampen med EU-domstolen.

  Måske dagbøder?

  Der er ingen tvivl om, at EU-dommen kommer meget ubelejligt for den polske ledelse, da den i forvejen er travlt beskæftiget med lokal og regionalvalgene i Polen på søndag. Men EU-dommen fylder ikke meget i de polske medier, der i forvejen har planlagt deres virke op til søndagens valg. Hvis man følger det sædvanlige Kaczynski-adfærdsmønster i forhold til EU, så vil Polen næppe følge dommen fuldt ud, før EU-domstolen indfører dagbøder, indtil den ”gamle” højesteret er genindsat og fuldt ud funktionsdygtig.

  Hvem tegner Polen?

  I forhold til reaktionen overfor udlandet, bliver det spændende at se om det er præsidentens, statsministerens eller Jaroslaw Kaczynski der tegner Polen. Ifølge landets nummer 1 vil Polen nu efterleve dommen. De næste uger vil vise, om det er præsidenten eller andre der tegner Polen.

  Pas til Polen?

  Polen er i dag ude af det europæiske retslige samarbejde, og hvis ikke forholdene normaliseres, vil det betyde at polakkerne også ryger ud af Schengen samarbejdet. Det har som konsekvens, at man igen skal gennemgå en grænsekontrol og vise pas, når man rejser mellem et EU-land og Polen.

  Polen ud af EU?

  Polen har talrige verserende sager ved EU der alle sammen handler om at beskytte demokrati og retsstaten. EU har også valgt at bruge det skrappeste juridiske våben mod Polen ved at indlede en såkaldt artikel 7 sag, der i sidste ende betyder at polakkerne kan miste stemmeretten i EU sammen med Ungarn.