EU-domstolen: Polen skal trække ny lov tilbage

  eu_domstolens_dommere
  EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

  Dommerne ved EU-domstolen afgjorde mandag, at Polen skal droppe en ny lov om højesteret, der blandt andet betyder at uønskede højesteretsdommere tvinges på pension. Alle EU-lande har en dommer repræsenteret ved EU-domstolen. PR-foto.


  LUXEMBOURG: EU-domstolen har mandag afsagt endelig kendelse mod Polen i sagen om en ny lov om højesteret. Det polske regime har svaret igen ved at godkende den syvende lov om højesteret, der også er i strid med EU.


  Den 19. oktober afgav EU-domstolen en foreløbig dom, der betød at Polen blev forpligtet til at droppe en ny lov om højesteret. Loven betød, at den polske regering kunne skaffe sig af med uønskede dommere.

  Fulgte ikke EU dom

  Den afgørelse har Polen dog fortsat ikke fulgt, selv om man med en ny lov om højesteret – den syvende i rækken – har tilladt dommerne at vende tilbage. Problemet er bare, at loven ikke har været gyldig, da den har manglet præsidentens underskrift. Loven blev hastebehandlet – første, anden og tredje behandling – indenfor få timer.

  Dom bliver til underskrift i Polen

  Efter at have hørt Polens argumenter og manglende accept af den foreløbige afgørelse, har EU-domstolen nu besluttet at stadfæste dommen fra oktober, og nu pålægger man i den endelig dom Polen, at droppe den nye love om højesteret fuldstændig. Og omgående.

  Under normale omstændigheder ville man forvente at afgørelsen vil blive fulgt blindt. Men ikke i Polen. Efter at dagens dom fra EU-domstolen nåede til Warszawa, kunne man i de statskontrollerede polske medier ikke læse om domstolens afgørelse. Til gengæld kan man timer efter læse, at nu har præsident Andrzej Duda besluttet sig for at skrive den syvende lov om højesteret under. En lov, som EU-domstolen heller ikke er tilfreds med. På den måde føjer regimet ikke EU-domstolen – hvilket vil være en provokation i en del af regeringspartiets bagland – men det kan derimod fremstå, som et polsk initiativ.

  Dagbøder eller farvel

  Hvis Polen fortsat ikke følger EU-domstolens afgørelse, så kan det i første omgang betyde dagbøder til Polen, og i anden omgang er det en direkte exit til polakkerne fra EU, hvis man ikke følger samarbejdets øverste domstol.

  Dramaet mellem EU og Polen fortsætter, men ingen tvivl om at det polske regime vil vise tænder forud for EU-parlamentsvalget i maj og det nationale parlamentsvalg næste år – seneste i november.

  SE DOM
  Eksternt link: EU domstolen om Polen (engelsk)