EU formand: Præsident Kaczynski holder ikke ord

  Tusk_og_Sarkozy_i_Gdansk

  EU formand og Frankrigs præsident Sakozy på besøg i Gdansk tidligere på måneden sammen med premierminister Donald Tusk. Den polske præsident deltog ikke. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  Det sagde Frankrigs præsident, og afgående EU-formand, Nicolas Sarkozy i går til Europaparlamentet i Strasbourg. Polens præsident nægter at underskrive Lissabon-trakten, selv om han personligt har indgået aftalen.


  – Præsident Kaczynski har ikke holdt ord. Traktaten blev ikke forhandlet af den nuværende premierminister Donald Tusk, men af præsident Kaczynski og hans tvillingebror, som ledede den polske regering på det tidspunkt, sagde en tydelig irriteret franske præsident og afgående formand for EU.

  Rettigheder og pligter

  I sin afskedstale som EU formand, sagde den franske præsident Sarkozy også, at Polen ikke kun har rettigheder i forhold til EU, men også pligter – med henvisning til den manglende underskrift fra den polske præsident.

  Støtte til Polen

  Den afgående EU formand understregede også, at han havde hjulpet Polen igennem de svære klimaforhandlinger og støttet de polske synspunkter. Det var Tusk og Sarkozy der på intense møder i Gdansk tidligere på måneden, fik lavet aftalen mellem EU og Polen om klima- og energipakken.

  I går tilsluttede EU parlamentet sig klima og energiaftalen, som de 27 lande var blevet enige om i sidste uge. EU formandskabet overtages af Tjekkiet fra 1. januar 2009.