EU og Polen tæt på enighed om energi- og klimapakken

  Polens_regeringsleder_Donald_Tusk_og_EU_formand_Sarkozy

  EU formand, Frankrigs præsident Sarkozy ved dagens møde i Paris med den polske regeringsleder Donald Tusk.


  Polens premierminister Donald Tusk var optimistisk efter mødet i går med EU’s formand, Frankrigs præsident Sarkozy: – Vi er meget tættere på et kompromis nu end for bare to uger siden, sagde den polske regeringschef efter mødet i Paris.


  Det var en optimistisk polsk premierminister, der efter et møde med den franske præsident Nicolas Sarkozy om EU’s klima- og energipakke, kunne tage hjem til Warszawa med resultater.

  Forståelse for Polen

  Donald Tusk sagde, at EU efter hans mening var blevet mere opmærksomme på, at nogle lande er afhængige af kul, og at det bør indgå i en endelig aftale, skriver Polish News Bulletin. Den polske regeringschef sagde endvidere: – Vi er meget tættere på at opnå et kompromis end vi var for bare et par uger siden.

  Ikke en trussel

  Donald Tusk forsikrede også om, at energipakken efter dagens samtaler, ikke længere vil være en trussel mod de fattige EU lande. For få uger siden havde flere af EU-landene ellers forsøgt at få ændret klimapakken, men med de garantier som formentlig er givet i dag, er det ikke længere sandsynligt, at nogle lande vil blokere EU’s klima- og energipolitik.

  Atomkraft på vej

  Den polske regeringschef meddelte tidligere på ugen (se polennu.dk: Den polske regering vil bygge mindst to atomkraftværker) at Polen vil satse på atomkraft, som stort set er CO-2 neutralt. Omlægning fra kul til atomkraft, gør det nemmere for polakkerne, at leve op til EU’s overordnede målsætning om 20 % reduktion af CO-2.

  Samtaler i Poznan

  Forhandlingerne fortsætter frem mod FN COP14 klima-topmøde, der finder sted i Poznan i Polen i begyndelsen af december. En global aftale om energi og klimaspørgsmål forventes dog tidligst forhandlet på plads ved COP15 i København i december 2009.

  Læs også:

  COP14 – Polen støtter ambitiøse og realistiske klimamål
  Kronik af Polens ambassadør i Danmark, Adam Halamski, om klimapakken