EU opjusterer forventningerne til væksten i Polen

  Polakker_vil_have_regering_til_at_redde_virksomheder_polennu

  Væksten i Polen er stadig væsentligt højere end i EU-landene som gennemsnit. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  BRUXELLES: Europa-kommissionen har opjusteret forventningerne til væksten i Polen, selv om landet i forvejen har en af de højeste vækstrater i EU.


  Forventningerne til den økonomiske vækst i Polen blev opjusteret både for i år og næste år, da Europa-kommissionen i denne uge offentliggjorde en prognose for EU-landenes vækst i 2014 og 2015.

  2,9 procent

  Væksten i Polen forventes at blive 2,9 procent i 2014, mens den forventes at komme op på 3,1 procent i 2015 ifølge den ny prognose.

  Dermed er forventningerne blevet opjusteret siden Europa-kommissionens seneste prognose fra november, hvor den forventede vækst i Polen lå på 2,5 i år og 2,9 næste år.

  I top blandt EU-landene

  Polen ligger dermed stadig væsentlig over gennemsnittet i EU-landene, hvor Europa-kommissionen forventer, at væksten bliver 1,5 procent i 2014 og 2 procent i 2015.

  Det er dog ikke kun Polen, der har fået opjusteret sin vækst i den nyeste prognose. Den er blevet opjusteret for EU generelt, og det tyder på, at EU-landene bevæger sig hurtigere ud af krisen, end tidligere antaget.

  Stigende polsk efterspørgsel

  Mens stigende eksport var årsag til den stigende vækst i slutningen af 2013, forventer Europa-kommissionen, at den indenlandske efterspørgsel vil blive drivkraften i væksten i 2014.

  – Man må forvente, at den indenlandske efterspørgsel overhaler eksporten som den vigtigste motor for økonomisk vækst, samtidig med at arbejdsløsheden falder og inflationen er under kontrol, skriver Europa-kommissionen i sin rapport om Polen.