EU: Polen kan miste 100 milliarder zloty i år

polen kan miste milliarder af euro
Europa-Kommissionens næstformand Vera Jourova. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-Kommissionens næstformand Vera Jourova har en plan, der vil koste Polen 110 milliarder zloty allerede i år.


Europa-Kommissionens næstformand Vera Jourova vil straffe lande der har problemer med retsstatsprincippet endnu hårdere, end der er lagt op til. Til Bloomberg siger den tjekkiske næstformand, at hendes plan kan træde i kraft allerede i indeværende år. Det betyder, at Polen kan miste milliarder, skriver avisen.

– Jeg går ind for et system, der kan suspendere nye midler, og ikke alene dem, der allerede er brugt. Vi kan gøre noget konkret senere på året, siger Vera Jourova, til Bloomberg.

LINK: Artiklen i Bloomberg 

Over 110 milliarder

Ifølge Bloomberg kan den hurtige implementering af forslaget koste Polen over 110 milliarder zloty. Hvis EU fjerner pengene til Polen, kan det få afgørende indflydelse på det polske parlamentsvalg, der seneste skal afholdes i 2023.

Det er en ny retsstatsmekanisme, som blandt andet Danmark har arbejdet for, der gør det muligt for Kommissionen at tilbageholde penge til medlemslande, der gennemfører demokratiske tilbageskridt. Den nye regel trådte i kraft 1. januar 2021, og et enkelt medlemsland kan ikke nedlægge veto mod afgørelsen.

Støt polennu.dk, og få flere daglige nyheder fra Polen på dansk. Hvis ja: Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.