EU støtter polske sanktioner overfor Hviderusland

Europaparlamentet

EU støtter, efter polsk pres, sanktioner overfor Hviderusland. Værdier fra Hviderusland i internationale banker er blevet indefrosset, og de hviderussiske ledere har fået rejseforbud til 40 lande. Arkivfoto.


BRUXELLES: EU og flere andre lande fulgte i går Polen, og udstedte rejseforbud til hviderussiske ledere og embedsmænd. Hviderussiske indeståender i udenlandske banker vil blive indefrosset.


EU har fulgt Polens eksempel, og har udstedt indrejseforbud for 158 navngivne politikere og embedsmænd fra Hviderusland, der betegnes som Europas sidste diktatur. Hviderussiske aktiver i internationale banker er indefrosset.

Gælder til fanger er fri

Rejseforbuddet og indefrysningen af værdier, opretholdes indtil den hviderussiske præsident har frigivet 700 politiske fanger, der blev tilbageholdt i forbindelse med det såkaldte ’valg’ i Hviderusland den 19. december.

EU opfordrer ligeledes styret i Minsk til at sikre pressefriheden i landet, og til at reformere den hviderussiske valglov. Det polske nyhedsbureau PAP skriver, at listen med navne over fremtrædende personer fra det hviderussiske styre, løbende vil blive revideret og udbygget, i takt med nye efterretninger.

Hurtig støtte fra Polen

Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, sagde allerede i december, at det hviderussiske styres overgreb den 19. december sidste år, kan sammenlignes med krigsretstilstanden i Polen i december 1981. Han bemærkninger og kritik fik opbakning fra Tyskland, Sverige og Tjekkiet.

Polen har foreløbig støttet den hviderussiske opposition med over 50 millioner zloty.

40 lande med

Rejseforbuddet omfatter også lande, hvor EU har en samarbejds-aftale som f.eks. Tyrkiet og Kroatien, og for medlemmer af OECD, som f.eks. Norge.

Rejseforbuddet og indefrysningen af hviderussiske værdier gælder dermed i 40 lande.