EU vil beskytte polsk mindretal i Hviderusland

Formanden for Europa-parlamentet, Jerzy Buzek, siger, at parlamentet vil vedtage en fordømmelse af forholdene i Hviderusland. Arkivfoto.


BRUXELLES: EU-parlamentet vil udarbejde en resolution mod de hviderussiske myndigheder efter gentagne krænkelser af det polske mindretal. Polen har lukket grænsen for de ansvarlige i Hviderusland.


Det polske mindretal i Hviderusland bliver chikaneret mere og mere af myndighederne i landet, og kan heller ikke få lægehjælp. Trods tidligere henvendelse fra den polske udenrigsminister Radek Sikorski, har myndighederne i Hviderusland ikke reageret.

EU går ind i sagen

Formanden for Europa-parlamentet, Jerzy Buzek, sagde på en pressekonference i Warszawa, at Europa-parlamentet vil vedtage en resolution om situationen i Hviderusland i næste uge, og vil samtidig gøre alt for at stoppe aggressionerne mod polakkerne i Hviderusland.

– De fremtidige forbindelser mellem Hviderusland og EU afhænger af den måde, som landets opposition og de nationale minoritetsgrupper bliver behandlet af de hviderussiske myndigheder.

– Det er vores vigtigste barometer for samarbejde, sagde parlamentsformanden Buzek.

Grænsen lukket

Siden midnat har Polen lukket grænsen til Hviderusland for personer, som ’er ansvarlige for overgreb mod polakkerne’.

– Der vil ikke længere blive udstedt visum til de mennesker, sagde udenrigsminister Radek Sikorski efter et lukket møde med Polens præsident Lech Kacynski.

Præsident til præsident

– Præsidenten har sendt et brev til Hvideruslands præsident, Lukasjenko, for at bede ham om at gribe ind overfor krænkelserne af de polske mindretal, sagde præsidentens talsmand Wladyslaw Stasiak.

Udenrigsminister Sikorski sagde efter mødet, at han præsenterede Kaczynski for utallige episoder i Hviderusland, der har ramt det polske mindretal.

Tiden rinder ud

Mens udenrigsministeren udtrykte håb om, at den hviderussiske regering vil reagere positivt, sagde han samtidig at tålmodigheden med Hviderusland er ved at løbe ud.

Polens regeringschef Donald Tusk er i løbende kontakt med lederen af det polske mindretal, Andzelika Borys, som er blevet informeret om den polske regerings skridt, og kontakten på flere niveauer til EU.

Moskvas rolle

Flere kommentatorer i Polen mener, at Moskva har en finger med i spillet i den hviderussiske ballade, efter at Polen og Rumænien bliver en del af USA’s raketskjold.

I sidste uge sagde Ruslands præsident, at NATO er en trussel mod Rusland, og det er første gang en russiske præsident har sagt det efter Sovjetunionens kollaps i 1991.