Europarådet kræver åbenhed om CIA-fængsler i Polen

  Thomas_Hammarberg

  Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Thomas Hammarberg, kræver fuld åbenhed om hemmelige CIA fængsler i Polen. Foto: Europarådet.


  WARSZAWA: Europarådet kræver at Polen, Litauen, Spanien og Portugal fortæller alt om deres samarbejde om hemmelige CIA-fængsler i Europa.


  Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Thomas Hammarberg, siger til polsk tv, at rådet i dag vil kræve, at få alle detaljer om især Polens, Litauens, Spaniens og Portugals engagement i CIA’s hemmelige fængsler i Europa, kortlagt.

  Polen vært

  – Det er bevist, at Polen var vært for hemmelige CIA-fængsler i perioden fra december 2002 til september 2003. Vi ved, at det skete og vi ved hvilke forhørsmetoder, der blev anvendt. De kan betegnes som tortur, siger Europarådet kommissær.

  Præsident har afvist

  Polens præsident i den omtale periode var Aleksander Kwasniewski, og han har gentagne gange benægtet eksistensen af CIA-fængsler i Polen. Europarådet overvejer at gennemføre tiltag, der atter fastslår at tortur er en uacceptabel krænkelse af menneskerettighederne.