Europas første grundlov fejres med Donald Tusk

polens_grundlovsdag_3_maj_2009_i_warszawa
Der er miniferie i Polen i disse dage. Den 1. maj er helligdag, 2. maj er flagdag og 3. maj er Grundlovsdag i Polen. Arkivfoto.

Polakkerne har mange ting af markere i disse dage. 1. maj er helligdag, 2. maj var flagdag og 3. maj er grundlovsdag og helligdag. De mange fridag får mange polakker til at holde miniferie. Billedet er fra markeringen i 2009. Arkivfoto.


WARSZAWA: Det er grundlovsdag og helligdag i Polen i dag. Den 3. maj er en af de vigtigste polske mærkedage. EU-præsident Donald Tusk deltager i festligheder i Warszawa.


I dag er det en af de vigtigste nationale helligdage i Polen, grundlovsdag. Nationaldagen (11. november) og Grundlovsdagen er de vigtigste nationale helligdage i Polen.
Grundlovsdag markeres med optog og festligheder mange steder i Polen, og især i den gamle bydel i Warszawa. I år deltager også EU præsident og tidligere statsminister Donald Tusk ved taler i Warszawa Universitet.

3. maj 1791

Den polske grundlov blev underskrevet i Warszawa den 3. maj 1791, og forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen. Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder.

Virkede kun et år

Polens grundlov er fra 1791, mens landet havde union med Litauen. Men grundloven var kun gældende i cirka et år, da russerne uden krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.

Forbudt under kommunismen

3. maj blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918. Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet, og er blevet fejret igen siden 1990, efter at polakkerne slap ud af kommunismen fra Moskva. I 2007 blev Grundlovsdag officiel helligdag, og dermed fridag i Polen.

National flagdag

I går var det 2. maj, som er national flagdag i Polen. Sammen med en anden helligdag, 1. maj, betyder det at mange polakker bruger feriedagene til en miniferie.