Europas første grundlov var polsk

Polens ambassadørs residens i København er oplyst i hvidt og rødt i anledning af flagdag - og Europas første forfatning, der var polsk. Grundlovsdag har været helligdag siden 2007. Foto: Ambassaden.

WARSZAWA: Europas første grundlov var polsk. Forfatningen – eller Grundloven – blev underskrevet i dag for 231 år siden.


Europas første Grundlov var polsk. I dag er det Grundlovsdag – en af de vigtigste nationale helligdage i Polen. Nationaldagen (11. november) og Grundlovsdag (3. maj) er de vigtigste nationale helligdage i Polen. Grundlovsdag markeres normalt med optog og festligheder mange steder i Polen, og især i den gamle bydel i Warszawa. I præsidentpaladset blev dagen brugt til nye udnævnelser.

Den polske grundlov blev underskrevet i byen den 3. maj 1791, og forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen.

(Artiklen fortsættes under)

"Konstytucja 3 Maja 1791 roku" – film edukacyjny z serii "Ożywione obrazy"

Europas første grundlov var polsk

Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af en moderne nation med demokrati og frie borgerrettigheder. Det var her tredelingen af magten blev defineret.

Virkede kun et år

Polens grundlov er fra 1791, mens landet havde union med Litauen. Men grundloven var kun gældende i cirka et år, da russerne uden krigserklæring angreb Polen med 97.000 mand i den polsk-russiske krig i 1792.

Forbudt under kommunismen

Traditionen med fejringen af 3. maj blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918. Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet, og er blevet fejret igen siden 1990. I 2007 blev Grundlovsdag officiel helligdag, og dermed fridag i Polen.

National flagdag

I går var det 2. maj, som er national flagdag i Polen. Sammen med en anden helligdag, 1. maj, betyder det at mange polakker bruger feriedagene til en miniferie.

Europas første grundlov fejres med Donald Tusk

Europas første grundlov var polsk