Facebook ophæver forbud mod ekstremt polsk parti

Facebook ophæver forbud
Facebook ophæver forbud mod højre nationalistisk parti i Polen. Det sker med henvisning til den kommende valgkamp, og enden på corona pandemien. Illustration: PN Grafik.

WARSZAWA: Facebook ophæver forbud mod polsk parti, der blev udelukket sidste år på grund af hadefulde ytringer og fake news om corona.


Facebook ophæver forbud mod det højre nationalistiske polske parti Konføderationen (Konfederacja), som blev udelukket fra Facebook for at sprede falske oplysninger om corona-pandemien og for at komme med hadefulde ytringer. Den polske regering hilser initiativet velkomment, da regeringen mener at forbuddet er en krænkelse af ytringsfriheden.

Selv om Konføderationen er et mindre parti, er den polske regeringskoalition i Forenet Højre, afhængige af partiets opbakning, hvis de skal have en chance for at fortsætte efter valget i oktober – senest i november.

Facebook ophæver forbud mod populær side

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), som er det bærende parti i Forenet Højre, har ifølge det engelsksprogede polske medie, Notes From Poland, 383.000 følgere på Facebook. Konføderationen har 663.000 følgere på Facebook.

Partiet har kun ni medlemmer i det polske parlament, men hvis meningsmålingerne holder stik kan partiet blive kongemager.

En af partiets topfolk, Slawomir Mentzen, sagde i 2019 om partiets fempunktsprogram:

– Vi ønsker ikke jøder, homoseksuelle, abort, skatter og EU. Siden har Mentzen dog taget afstand fra udtalelserne, med henvisning til at de var taget ud af en kontekst.

Konføderationen (Konfederacja) står til at få mellem 10 og 13 procent af stemmerne i de seneste meningsmålinger.

(Fortsættes under)

Fredag skrev Meta – der ejer Facebook om sagen:

– Som et resultat af Verdenssundhedsorganisationens beslutning om, at Covid-19-virussen ikke længere er en global sundhedstrussel, og på grund af det kommende parlamentsvalg i Polen, har vi besluttet, at den offentlige interesse for partiet nu opvejer risikoen for direkte skader.

Facebook ophæver forbud, ligesom polennu.dk fastholder at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt.

Hvis du også vil det – så kan du gøre det ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.