Færre angreb og færre arresterede journalister

presse_tv_statsministeriet_polen_2016_jens_moerch
Polen er gået frem på det internationale pressefrihedsindeks for 2023, på grund af færre angreb og færre arrestationer journalister. Arkivfoto.

PARIS: Færre angreb og færre arresterede journalister har fået Polen op ad listen på verdens Pressefrihedsindeks 2023.


Færre angreb og færre arresterede journalister i Polen, har fået landet til at rykke op af verdens pressefrihedsindeks for første gang i otte år. Det fremgår af World Press Freedom Index 2023, der udgives af Reporters Without Borders.

(Artiklen fortsættes under)

Færre arresterede journalister i Polen

Polen har i den nye udgave af indekset, flyttet sig fra en plads som nummer 66 på listen, til nu nummer 57. Sidste års placering var den laveste for Polen nogensinde.

I opgørelsen påpeges det, at den bedre placering alene skyldes færre angreb og færre arresterede journalister. Rapporten rejser fortsat stor kritik af Polen, der er det femte værste land i Europa, når det gælder pressefrihed. Verbale og juridiske angreb på kritiske journalister – det såkaldte SLAPP-begreb er fortsat et udbredt problem.

Femte værste i Europa

– Der var ingen væsentlige forbedringer af pressefrihedens i Polen, siger Pavol Szalai, der er lederen af ​​EU/Balkan afdelingen hos Reporters Without Borders til TVN24.

– Polen er nu det femte værste land i Europa, når det gælder pressefrihed, siger han.

Szalai advarer om, at angreb på journalister er almindelige op til et valg, fordi nogle politikere vil tænke, at det kan gavne deres vælgere, siger han til det frie medie TVN24. Der skal være parlamentsvalg i Polen seneste den 5. november i år.

Han kritiserede også, at regeringen gennemfører en såkaldt ”repolonisering” de polske medier, for at få kontrol over dem. Seneste har det statsejede olieselskab Orlen opkøbt mediegruppen Polska Press, der består af mere end tyve regionale aviser i Polen.

LINK: Pressefriheds indekset 2023

Danmark er rykket ned fra en 2. til en 3. plads i opgørelsen, der udkom på den internationale pressefrihedsdag den 3. maj (onsdag).