Fastholder krav om ny undersøgelse af Smolensk-flystyrt

Maja_Giannoccaro,Jaroslaw_Kaczynski_Poland_PiS_Polen_2013_polennu

Jaroslaw Kaczynski kræver svar på årsagen til sin tvillingbror, præsident Lech Kaczynskis død i Smolensk, den 10. april 2010. Her kigger han op under en demonstration foran præsidentpaladset i Warszawa tirsdag, beskyttet af et utal af livvagter og et stort politiopbud lagde jernring om den tidligere polske statsminister. Jaroslaw Kaczynski skulle selv have været med i dødsflyveren for tre år siden, og stod da også på passagerlisten. Men en forværring af tvilling-brødrenes mors helbredstilstand betød, at Jaroslaw blev enig med sin bror om at blive hjemme. Derfor var han ikke selv med på den skæbnesvanger flyvetur. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: Hver måned, den 10., samles tilhængere af oppositionens leder, Jaroslaw Kaczynski, foran præsidentpaladset for at kræve sandheden og en ny undersøgelse af Smolensk-ulykken.


Cirka tusinde polakker havde fundet vej til pladsen foran præsidentpaladset i Warszawa tirsdag, for at kræve en ny undersøgelse af Smolensk-ulykken, der kostede oppositionslederen af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), Jaroslaw Kaczynskis tvillingbror, Lech Kaczynski livet. Det har tilhængerne gjort hver måned den 10. – siden den skæbnesvanger dag for over tre år siden.

10. april 2010

Præsidentens fly styrtede ned i tæt tåge den 10. april 2010 ved Smolensk i Rusland, og om bord var også 95 andre højtstående polakker, der alle omkom. Deriblandt præsidentens kone.

Stadig gnister

Jaroslaw Kaczynski og hans tilhængere har lige siden, demonstreret foran præsidentpaladset hver måned, for at ligge ansvaret for ulykken på den polske regering og på Rusland. Delegationen skulle til markeringen af 70 året for Katyn-henrettelserne under Anden Verdenskrig, og skulle lande i Smolensk.

Tvivl om flere ting

– Der er mange ting der ikke er fortalt, og der er ting vi ikke har fået af vide, siger en talsmand for Jaroslaw Kaczynski til polennu.dk.

Hjælp fra EU?

Selv om både Rusland og Polen har forsikret at opklaringsarbejdet og samarbejdet mellem de to landes teknikkere og efterforskere har været forbilledligt, så har Polens udenrigsminister bedt EU om hjælp til at få vraget udlevet fra Rusland. Fortsat uden held.

Mangler flyvrag

Rusland har fortsat, tre år efter ulykken, stadig ikke sendt vraget fra ulykken til Polen som det ellers er aftalt. Det har også skabt stor tvivl om undersøgelserne, at flere af de omkomne fra Smolensk er blevet forvekslet, og puttet i de forkerte grave. Deriblandt den berømte Anna Walentynowicz, der udløste strejken på skibsværftet i Gdansk, der førte til dannelsen af Solidarnosc og de første frie valg i Polen med Lech Walesa i spidsen.

Oppositionsleder på polennu.dk

I løbet af sommeren vil polennu.dk bringe et længere interview med oppositionslederen Jaroslaw Kaczynski om Smolensk og hans forventninger til valget i 2015. PiS fører i de fleste meningsmålinger foran statsminister Donald Tusk’s regeringsparti, Borgernes Platform (PO).

Ingen officiel tvivl

De officielle russiske og polske rapporter om årsagen til Smolensk-tragedien er en række uheldige omstændigheder, og først og fremmest dårligt vejr og misforstået kommunikation mellem flyveledere og piloter.