Festival gennemføres trods katolske protester

  radek_krajewicz_kultur_direktoer_polennu_jens_moerch

  Direktøren for kulturhuset i Chojnice, Radek Krajewicz, er populær i byen. Sammen med en musikorganisation har han sikret, at en kontroversiel heavyrock festival gennemføres, selv om både borgmester og katolske kredse ville have den aflyst. Arkivfoto.


  CHOJNICE: Folkeligt pres og en indsamling, har sikret at en kontroversiel festival alligevel gennemføres som planlagt. Kirken kalder musikken for satanisk, og borgmesteren har forsøgt at stoppe festivalen.


  Borgmester Arseniusz Finster i byen Chojnice syd vest for Gdansk, aflyste et tilsagn om økonomisk støtte til en koncert og festival, som det kommunale kulturhus er medarrangør af. Borgmesteren ville efter pres fra den katolske kirke, have aflyst koncerten med med det populære heavy metal orkester Vader.

  Festival i fare

  Borgmesterens aflysning af Vader koncerten, fik andre deltagere til at trække sig, så hele festivalen stod til aflysning. Men det ønskede hverken de lokale frivillige eller de mange internationale navne om. Så efter folkeligt pres, og en meget succesfuld indsamling, er der nu skabt grundlag for at festivalen gennemføres alligevel som planlagt.

  Trække økonomisk tilsagn

  Borgmesteren siger, at han ikke vil forbyde koncerten, men at han ikke vil bruge skatteborgernes penge på det. Det er en kulturorganisation og det kommunalt ejede kulturhus, der står bag festivalen, som kommunen har støttet tre år i træk.

  – Der er samlet langt flere penge ind, end der er brug for. Udsigten til aflysningen, og kirkens indblanding i kulturlivet, har sikkert fået mange til at protestere og bidrage med penge til indsamlingen på Facebook, siger direktøren for kulturhuset i Chojnice, Radek Krajewicz.

  Da sagen så dagens lys sagde kulturhusdirektøren:

  – Vi holder mange arrangementer med katolske kredse, og det er vi glade for, men ingen af vores koncertgæster kunne da finde på, at kræve at vi ikke skulle holde op med at samarbejde med de kirkelige katolske kredse, sagde Radek Krajewicz dengang til polennu.dk.

  En præst i byen sagde søndag til kirkegængerne, at man havde mange store problemer i byen – ikke mindst med satan i forbindelse med Vader koncerten på lørdag.

  Officiel hæder

  Hos det officielle polske kulturinstitut blåstempler man bandet, som har bragt de hellige sind i kog. Det officielle Polen praler nemlig af nationens heavy-metal band. På hjemmesiden om Polens stoltheder fremhæves orkesteret Vader. Orkesteret blev dannet tilbage i 1983, i tiden under kommunismen. Se nedenstående link.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Officiel omtale af Vader