Filmen Ida er indstillet til prestigefyldt EU-pris

  polen_film_ida_0

  Den polske instruktør Pawel Pawlikowski har blandt andet vundet prisen for årets bedste polske film ved Det polske filmakademis prisuddeling. Her i selskab med filmens hovedperson Ida eller Anna, spillet af Agata Trzebuchowsk. PR-foto.


  BRUXELLES: Den polske prisbelønnede film Ida, er indstillet sammen med to andre, til Europa-Parlamentets Lux-pris 2014.


  Den polske mesterinstruktør Pawel Pawlikowski film Ida er blevet valgt som en af de tre kandidater til Europa-Parlamentets Lux-pris for 2014. Filmen har modtaget mange priser, og er en af de mest hyldede film fra Polen i nyere tid.

  Europæisk debat

  EU’s Lux-pris, der blev introduceret i 2007, har til formål at fremme værker, der – som det udtrykkes i beskrivelsen: … går lige i hjertet af den europæiske offentlige debat.

  Jødisk nonne

  Pawlikowski film, der udspiller sig i begyndelsen af 1960’erne og er i sort/hvid, handler om en ung nonne der bor på et polsk kloster, at hende forældre faktisk var jødisk. Filmen har modtaget flere priser, og vises i Danmark i efteråret. Filmen havde dansk smug premiere, med engelske undertekster, under den jødiske kulturfestival i København tidligere på året.

  40 byer

  Som en del af Lux Filmdagene, der begynder i midten af oktober og fortsætter til december 2014, så vil de tre film blive vist i 40 byer og på 18 festivaler i Europa. Det betyder også, at de tre film bliver forsynet med undertekster på alle sprog indenfor EU-området.

  Politikere bestemmer

  Den endelig vinder udpeges af de 751 medlemmer af Europa-Parlamentet, og vinderens navn vil blive offentliggjort den 17. december i Strasbourg.

  De to øvrige film der er udvalgt, er den slovenske film Class Enemy (Razredni Sovraznik), instrueret af Rok Bicek og den franske film Girlhood (Bande de Filles) af Celine Sciamma.