Flere milliarder på vej til Ukraine fra Danmark

Yildiz Akdogan Ukraine Rusland
Der er flere milliarder på vej til Ukraine. Det meddelte finansminister Nicolaj Wammen på et pressemøde tirsdag. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Der er yderligere 23,5 milliarder på vej til Ukraine fra Danmark i en ny 2030-plan, der blev præsenteret i dag.


Der er mere støtte på vej til Ukraine. Den danske regering har præsenteret i 2030-plan, hvor der er afsat 23,5 milliarder til Ukraine-fonden, der skal støtte Ukraines forsvar mod Rusland.

– Vi står i en usikker tid, som kræver, at vi løbende tilpasser os ændringerne i trusselsbilledet. Vi skal sikre, at vi har et stærkt forsvar, og så er det nødvendigt at langtidssikre støtten til Ukraine, som i praksis også kæmper for vores frihed. Derfor har vi med 2030-planen i dag fremlagt et nødvendigt løft, som både styrker det danske forsvar og sikrer den militære støtte til Ukraine over de næste år, siger forsvarsminister, Troels Lund Poulsen. Det danske forsvar styrkes med 4,9 milliarder kroner i planen.

Statsminister: Også vores krig

Den danske statsminister Mette Frederiksen understregede i Folketinget i dag, at krigen i Ukraine også er vores krig, og at støtten derfor er helt nødvendig.

I en meddelelse fra Forsvarsministeriet står der:

Forsvaret står over for en historisk opbygning i det nye forsvarsforlig, og samtidig er Danmark gået forrest i støtten til Ukraine. Det er fortsat store prioriteter for regeringen, som i 2030-planen vil give forsvarsforliget og Ukrainefonden et yderligere løft med øje for den sikkerhedspolitiske situation.

Regeringen vil på længere sigt fortsætte den markante støtte til Ukraine og vil derfor forøge rammen til militær støtte i Ukrainefonden med 10,5 mia. kr. i 2025, 7,4 mia. kr. i 2026 og 5,6 mia. kr. i 2027.

Milliarder på vej til Ukraine

Regeringen vil også gøre den økonomiske ramme i forsvarsforliget større. I juni blev regeringen og et bredt flertal i Folketinget enige om det nye forsvarsforlig og besluttede at investere 149,9 mia. kr. i perioden 2024-2033. Regeringen vil afsætte yderligere 2,9 mia. kr. i 2028 og 2,0 mia. kr. i 2029. Dermed investeres i alt 154,8 mia. kr. i forsvarsforliget.

– Forsvaret står over for en stor opgave. Der er tale om en betydelig styrkelse af dansk forsvar og sikkerhed, som skal ske på en klog måde. Det sker bedst, når det kan planlægges, og derfor har vi fortsat en indfasning, der tager hensyn til muligheden for at bruge midlerne på en fornuftig måde, siger Troels Lund Poulsen.

Danmark på 2 procent til forsvar

Med den nye plan betyder det også, at Danmark allerede i 2025 kan indfri løftet til NATO, om at anvende mindst 2 procent af BNP til forsvaret.