– Vi er tilfredse med udviklingen, men de danske tal er ikke retvisende, siger Malgorzata Hudyma, turistchef i Norden for Polen til polennu.dk. Foto: Martin Bager, polennu.dk.
STOCKHOLM: Antallet af turister fra Norge til Polen er steget med 31 procent i 2012, men der var også flere turister fra Sverige og Danmark.
Institut for Turisme i Polen og det officielle statistikkontor GUS, oplyser i en ny rapport, at antallet af turister fra Skandinavien (Norge, Sverige og Danmark) er steget i 2012.
Flest nordmænd til Polen
Ifølge den officielle rapport har der været en stigning i antallet af turister fra Norge til Polen på 31 procent, fra Sverige på 12 procent og fra Danmark har stigningen af turister til Polen kun været på 3 procent.
Usikkerhed i tal
Men chefen for den polske turistorganisation i Norden (POT), Malgorzata Hudyma siger til polennu.dk, at tallene for Danmark ikke er retvisende.
Danskere rejser ikke direkte
– Problemet med opgørelsen er, at der mangler nogle data.
– Nordmændene rejser til Polen hovedsageligt med fly og indlogeres i grupper – derimod rejser danskerne på flere måder til Polen og via andre lande, og med forskellige former for transport, f.eks. med fly og færger via Tyskland og Sverige, i biler, busser, motorcykler og så videre. Flere og flere turister benytter sig også af Bed & Breakfast overnatninger, eller overnatninger på campingpladser, alt sammen turistbesøg der ikke registreres i statistikkerne.
– Undersøgelsen viser tendenserne, men er ikke udtryk for de reelle tal. – Vi har samme problem med en del af den svenske og finske trafik, siger Malgorzata Hudyma til polennu.dk.
Tendens fortsætter
Tendenser med det stigende antal turister fra Danmark, Norge og Sverige er fortsat i 2013, hedder det i rapporten.
Polens største ikke i Danmark
En af årsagerne til de mange besøg fra Sverige og Norge, er blandt andet, at Polens største lavprisselskab Wizz Air har mange ruter mellem Polen og de to skandinaviske lande, (seks lufthavne i Norge) mens de ingen ruter har til Danmark. De åbnede en rute mellem Aarhus og Gdansk i 2011, men indstillede den igen efter bare en sæson. Selskabet manglede fly andre steder i Europa, og valgte at lukke ruten til Danmark. Eurolot, der også har fløjet Aarhus – Gdansk fra maj i fjor til januar i år, har meddelt at de vil genoverveje at åbne ruten i sommersæsonen 2014.
Ingen færge fra Danmark
En anden årsag er også, at færgen mellem København og Polen blev lukket i 2009. Danske turister kan nu med fordel tage en færge fra Ystad i Sverige, rejsetiden er trods turen til Ystad sammenlagt kortere end tidligere fra København.
Færgeselskaberne Polferries og Unity Line har daglige afgange fra Ystad, og Unity Lines færger er af meget høj standard. Det er også muligt at sejle med færger fra Sverige til Gdynia i Polen med Stena Line, også på færger af høj standard.