Flere søndage med lukkede butikker i år i Polen

  soendags_lukning_polen_maja_polennu

  Shopping centrene kommer fra i år til at stå tomme i tre ud af fire/fem søndage om måneden. Det er regeringens slutmål at forbyde butikkerne at holde åbent hver søndag. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Fra i år er det kun tilladt for shopping centre og butikker at holde åbent en søndag om måneden. Det er en dyr lov for Polen, mener kritikerne.


  Fra i år er det efter lukkeloven, kun tilladt for butikker at holde åbent én enkelt søndag om måneden. Loven med gradvis søndagslukning blev indført sidste år. Men loven vil betyde, at der bliver færre polske butikker og mere internethandel, siger flere polske butiksejere til polennu.dk.

  Religiøse grunde

  Det er det stærkt religiøse regeringsparti Lov og Retfærdighed, der har gennemtrumfet loven i Guds navn. Loven indføres gradvist og med lempelser op til højtider, men hovedsigtet er at lukke alle butikker hver søndag i fremtiden. Undtaget er dog virksomheder, hvor ejeres selv kan stå bag disken. På denne måde tilgodeses de små selvstændige og gadehandlere, der står foran kirkerne om søndagen.

  Frygter internethandel

  Indenfor den polske detailbranche vækker søndagslukninger dog anledning til stor bekymring.

  – Det eneste den regering, som påstår at ville støtte polske interesser, får ud af søndagslukningen, er at de store internetportaler som Amazon overtager markedet fuldstændigt, siger en repræsentant for et shopping center i Gdansk til polennu.dk. Han foretrækker at være anonym, men hans identitet er redaktionen bekendt. Han er også uforstående overfor logikken i loven, da Polen går glip af milliarder i fremmed valuta fordi de mange internationale turister der besøger Polen ikke længere kan handle ind om søndagen. Mange udenlandske turister – ikke mindst de nordiske – tager i stigende grad til Polen på miniferier og indkøbsture i forbindelse med weekenderne.

  – Vi går glip af turistindtægterne fra udlandet, og i stedet for sender vi penge ud af landet gennem de store internationale webshop-giganter. – Det gavner ingen i Polen, heller ikke kirken, siger repræsentanten for butikscentret.