Fredag er det 70 årsdagen for Opstanden I Warszawa, der kostede mere end 200.000 polakker livet, hovedsagligt kvinder og børn. Billedet er fra en ny spillefilm Byen 1944, der handler om livet under Opstanden i 1944. PR-foto.
WARSZAWA: Fredag er det 70 årsdagen for opstanden i Warszawa mod tyskerne, der kostede over 200.000 polakker livet, mens den Røde Hær så passivt til på den anden side af floden Wisla.
Opstanden i Polen i 1944 mod de nazistiske besættelsestropper i Polen blev indledt fredag for 70 år siden. En vigtig dag i den polske historie, og et stærkt symbol for polakkernes historiske kamp for frihed og uafhængighed.
Nødvendig opstand
En ny undersøgelse viser, at 62 procent af polakkerne mener, at selv om opstanden i 1944 var dømt til fiasko, så var det en nødvendig modstand ved afslutningen af Anden Verdenskrig. Det var især kvinder og børn der kæmpede, og det anslås at 30.000 oprører og 200.000 civile polakker mistede livet under den modige opstand.
Røde Hær så passivt til
Den Røde Hær, som ifølge de internationale aftaler skulle komme polakkerne til undsætning, så passivt til på den anden side af Wisla – floden der deler Warszawa – indtil tyskerne havde vundet den ulige kamp mod polakkerne. De nødforsyninger som Rusland leverede til polakkerne, blev kastet ned i containere uden faldskærm, hvorfor indholdet var smadret, da det kom i polakkernes varetægt. Efter opstanden blev nedkæmpet, gav Hitler ordre til at Warszawa skulle ødelægges, så den Røde Hær kunne overtage resterne.
National markering
De seneste dage har der været en række aktiviteter i forbindelse med 70-året for opstanden, og fredag vil der være en lang række særarrangementer i anledning af årsdagen. Onsdag aften havde filmen Byen 44, der er nomineret til hovedkonkurrence på den største polske filmfestival i Gdynia (15. – 20. september), smug premiere på Polens nationale stadion i Warszawa. Polens præsident Bronislaw Komorowski var blandt de 10.000 tilskuere i aftes. Filmen får premiere i de polske biografer den 19. september.
Byen 1944 – viser livsbetingelserne før under og efter opstanden, og trailers fra filmen – som tidligere omtalt af polennu.dk – virker lovende.
Levede i kloaker
Soldaterne i AK, Hjemmehæren, der stod bag opstanden, levede skjult i kloakkerne i Warszawa, og selv om hjemmehæren var loyal overfor eksilregeringen i London, så blev opstanden iværksat, selv om alle de militære ledere i udlandet, frarådede deres landsmænd at tage den ulige kamp.
Ingen omtale
Lige som mange andre begivenheder i Polen under den kommunistiske besættelse, var Opstanden i 1944 også en hemmelighed der ikke måtte tales om, og som i lighed med Katyn-sagen, kunne enhver omtale af opstanden give alvorlige problemer med de kommunistiske og russisk-styrede myndigheder.
Eget museum
Det var først i anledning af 60 året for opstanden – i 2004 – at historien for alvor blev fortalt, da den daværende borgmester – og senere præsident i Polen, Lech Kaczynski, tog initiativ til et museum om opstanden – Opstandsmuseet, der er et moderne og informativt museum, der ligger i den centrale del af Warszawa. Opstanden i 1944 forveksles ofte med opstanden i den jødiske ghetto tidligere i krigen, men det er to forskellige tragiske begivenheder i den polske hovedstad under Anden Verdenskrig.
Udstilling i Tyskland
Historien om opstanden i 1944 fortælles også i Tyskland for tiden. Polens præsident Bronislaw Komorowski åbnede tirsdag, sammen med sin tyske kollega Joachim Gluck, en udstilling i Berlin om Warszawa-opstanden 1944.
Et minuts stilhed
Fredag klokken 17.00 går trafikken og alt muligt anden i stå. Her mindes polakkerne deres landsmænd og deres indsats i 1944 med et minuts stilhed.