Flertal støtter Højesteret imod regeringen

  flertal_af_polakker_stoetter_hoejesteret_imod_regeringen_i_polen

  Titusindvis af demonstranter forlangte lørdag, at regeringen offentliggør Højesterets afgørelse fra i onsdags, som regeringen nægter at anerkende. Foto: Pawel Kazimierczuk.


  WARSZAWA: Den polske regering har ikke opbakning fra sine egne vælgere i striden med Højesteret, viser en ny meningsmåling.


  Næsten hver anden polak – eller 45 procent – mener, at Højesteret og oppositionen i Polen har ret i striden omkring Højesteret, mens kun en ud af fire – eller 25 procent – mener, at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har ret i striden.

  19 procent mener ikke, at nogen af parterne har ret, mens 11 procent ikke vil tage stilling. Det viser en meningsmåling lavet af IBRiS for dagbladet Rzeczpopolita.

  Ikke opbakning fra egne vælgere

  Målingen betyder, at Polens regeringsparti ikke har opbakning i sagen fra de vælgere, som stemte på partiet ved valget i oktober, hvor partiet fik 37,58 procent af stemmerne.

  Flertal ønsker afgørelse offentliggjort

  Den polske regerings strid med Højesteret kulminerede foreløbig i sidste uge, hvor statsminister Beata Szydlo nægtede at offentliggøre Højesterets afgørelse, der kendte regeringens ny lov om Højesteret i strid med Polens Grundlov.

  Nu viser den nye meningsmåling, at tre ud af fire polakker – eller 74 procent – mener, at Polens regering skal offentliggøre Højesterets afgørelse fra sidste uge, mens kun hver femte – eller 19 procent – er enig med regeringen i, at den ikke skal offentliggøres.

  Demonstrationer imod regeringen

  Lørdag demonstrerede titusindvis af polakker i Warszawa og andre polske byer for at få Polens regering til at offentliggøre afgørelsen fra Højesteret.

  Warszawas by, der ledes af oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) vurderede, at 50.000 demonstranter var mødt op til demonstrationerne i hovedstaden, mens politiet, der hører under indenrigsministeriet, vurderede, at 15.000 demonstranter var mødt op.

  International kritik

  Fredag offentliggjorde Venedig-kommissionen under Europa-rådet en kritisk rapport om udviklingen i Polen, der kaldte det polske demokrati truet og anbefalede Polens regering at begynde at følge afgørelserne fra Polens Højesteret.