Flest polakker er utilfredse med Smolensk rapport

Smolensk_10_apr_2010_Rusland_Polen_præsident_3

Polakkerne tror ikke på rapporten om Smolensk ulykken, den 10. april sidste år, der kostede 96 højtstående polakker livet. Arkivfoto.


WARSZAWA: 47 procent af polakkerne er utilfredse med Smolensk rapportens konklusioner viser en ny meningsmåling.


Næsten halvdelen af polakkerne er ikke tilfreds med de forklaringer og konklusioner, som rapporten om Smolensk-ulykken indeholder, fastslår en måling af Homo Homini Instituttet, der er bestilt af Polskie Radio.

29 procent af polakkerne finder rapporten ’god’.

Forsvarsministers afgang

Rapporten udkom fredag, og dagen før havde forsvarsminister Bogdan Klich indgivet sin afskedsbegæring, som en konsekvens af rapportens konklusioner, da det er forsvaret der bl.a. har ansvaret for præsidentens fly.

Næsten hver anden polak tror ikke på, at det alene var pilot-fejl, manglende uddannelse og dårlige forberedelser, der var årsagerne til flystyrtet den 10. april, der kostede 96 højtstående polakker livet.

Kontroltårn årsag

De placerer i stedet ansvaret på den russiske flykontrol, der gav piloterne forkerte oplysninger om indflyvningen til Smolensk lufthavn, og fordi piloterne ikke havde fået klar besked om vejret. Det var tåget i Smolensk, da flyet ville lande, men ramte en trætop og styrtede ned.

Flere konsekvenser

Selvom forsvarsminister, Bogdan Klich allerede er trådt tilbage, så tror hver tredje polak, at der vil rulle flere hoveder som konsekvens af rapporten.

Kræver statsminister afgang

23 procent af polakkerne mener, at Polens statsminister Donald Tusk, skal trække sig som konsekvens af rapporten.

Anna Karasińska fra Homo Homini Institute, siger, at de fleste polakker ikke er tilfredse med rapporten, og de mener, at der er brug for yderligere forklaringer fra regeringen.

Kræver udenrigsminister afgang

Formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) i Sejmen Mariusz Błaszczak og Marek Wikiński fra Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) siger til polsk radio, at udenrigsminister Radoslaw Sikorski og lederen af statsministerens kontor burde følge forsvarsministeren, og trække sig tilbage.

PiS-partiet har lavet sin egen rapport om ulykken, og kalder den officielle rapport for ’løgne’.

Paweł Poncyljusz fra partiet Polen Kommer Første (PJN), der er udbrydere fra PiS, sagde, at det vigtigste nu er, at bruge konklusioner fra Smolensk rapporten til at hindre at lignende tragedier sker i fremtiden.