Fly mellem Gdansk og Smolensk hver måned

museum_2

Det nye museum om Anden Verdenskrig der netop er åbnet i Gdansk, tilbyder nu også flyrejser fra Gdansk til Smolensk ved Katyn-skovene i Rusland der omfatter fire timers besøg i Smolensk. Arkivfoto.


GDANSK: Fra den 10. april og hver den tiende i en måned kan man fremover komme på rejse til Smolensk/Katyn fra Gdansk.


Den tragiske flyulykke den 10. april 2010, der kostede Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet, er igen blevet aktuel efter at den polske regering har nedsat en kommission for at kulegrave omstændighederne ved ulykken. Alle de omkomne, dem som ikke er brændt, at ved at blive genopgravet og obduceret på ny.

LÆS MERE
polennu.dk: Danskere med i obduktion af Polens præsident

Hver den 10.

Den store interesse for Smolensk har betydet, at der nu tilbydes ture med særfly fra Gdansk til Smolensk i Rusland, hvor de rejsende efter planen skal gøre ophold i fire timer og så direkte retur igen.
Rejserne gennemføres hver den 10. i en måned med særfly fra den lille militære lufthavn ved forstaden til Gdansk Pruszcz Gdanski i den sydlige del af byen. Gdansk. Arrangørerne ønsker af ikke at benytte sig af Lech Walesa Airport, der ellers er hovedlufthavn i Gdansk.

Godt vejr

Til gengæld er lufthavnen meget sammenlignelig med lufthavnen i Smolensk, der heller ikke er godkendt til civile flyvninger. Begge lufthavnen bruges mest til militære formål. Derfor er det også en forudsætning for at turen gennemføres, at der er optimale vejrforhold når flyet skal mellem Gdansk-forstaden og Smolensk i Rusland.

Rejsepakke

Det kan umiddelbart undre nogle, at turene ikke gennemføres fra Warszawa, som præsidentflyet for snart syv år siden gjorde, men fra Gdansk. Men ifølge chefredaktøren for Gazeta Wyborcza i Gdansk, Mikolaj Chrzan, giver det god mening at turene gennemføres fra Gdansk.

– Det var i Gdansk at Anden Verdenskrig begyndte og det var her at begyndelsen på enden for kommunismen og Europas deling fandt sted, så giver det giver god mening at lave turene fra Gdansk, siger Mikolaj Chrzan til polennu.dk.

Warszawa har allerede

Han siger også, at det nye museum om Anden Verdenskrig der åbnede i slutningen af marts og Westerplatte er enestående for mennesker med stor passion for historien, og han mener at valget af Gdansk frem for den polske hovedstad, hænger sammen med at man i forvejen markere Smolensk ulykken foran præsidentpaladset i Warszawa, hver den 10. i en måned og har gjort det fast siden april 2010.

Ingen grund til panik

Gdansk-redaktøren der selv er pilot er ikke bange for sikkerheden i forbindelse med de militære lufthavne ved Gdansk og Smolensk, selv om det gik galt på den russiske side for syv år siden.
– Det er nogle fine lufthavne, både den i Smolensk og den her i det sydlige Gdansk. Så hvis bare der er godt flyvevejr og hvis man har en særdeles erfaren pilot i cockpittet, så er der ingen grund til at bekymre sig om sikkerheden ved landinger i de to lufthavne, siger Mikolaj Chrzan til polennu.dk.

Nyt museum bag turene

Det er Kulturministeriet og Forsvarsministeriet i Polen, der står bag initiativet som har skaffet de fornødne tilladelser, da lufthavnene normalt ikke må benyttes til civil luftfart.
Det nye museum om Anden Verdenskrig, det største i verden, er ansvarlig for den praktiske gennemføres af turene til Smolensk ved Katyn.

Pakkeløsning

Turene sælges kun som pakker, der udover flyveturen til Smolensk og Katyn mindekorsene også omfatter rundvisning på Westerplatte, besøg på museet for Anden Verdenskrig i Gdansk og et besøg i Lech Kaczynski parken i Sopot. Det er ikke muligt at købe billetter til første afgang den 10. april, da flyet er fyldt op med VIP’s, men herefter åbner museet for billetsalget til interesserede. Man kan reservere en plads allerede, men kun ved personlig henvendelse i Anden Verdenskrigsmuseets reception.

Andet forsøg

Det var planen at gennemføre turene allerede for tre år siden, men det anspændte forhold til Moskva har forhindret det. Til gengæld har den nye polske regerings talent for diplomati fået gennemtruffet turene overfor såvel de lokale som de nationale russiske myndigheder.