FN klimakonference COP 19 i Polen på polsk helligdag

Frygter_ballade_Polen_polennu

Opposition i Polen, der her demonstrere, forudser store problemer med FN klimakonference COP 19 i Polen, der begynder på den polske uafhængighedsdag. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: FN’s klimakonference, COP 19, i Polen på uafhængighedsdagen den 11. november, udløser ballade i det polske parlament.


Polens regering måtte i går forsvare datoen for FN’s klimakonference, som gennemføres i Polen fra den 11. november, på Polens nationaldag.

En provokation

Oppositionens leder, Jaroslaw Kaczynski fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kalder beslutningen om at begynde FN-topmødet den 11. november som en provokation, da der de seneste to år har været uroligheder mellem nationalister og politiet i hovedstaden på den dag.

Jaroslaw Kaczynski siger, at FN konference COP 19, der løber over elleve dage, vil trække ”anti-globale” demonstranter til Warszawa, og der vil komme i sammenstød mellem højrefløjen og venstrefløjen i Polen.

Lovbrud

Lov og Retfærdighedpartiets medlem af parlamentet, Tomasz Kaczmarek, fremlagde en officiel rapport, der antyder, at statsminister Donald Tusk har brudt grundloven ved at planlægge konferencen til den 11. november, og at statsministeren på den måde, og med FN-arrangementet, bringer deltagerne på uafhængigheds-dagens liv og sikkerhed i fare.

Syg fantasi

Polens statsminister Tusk svarede dog promte igen, og sagde, at de der troede, at han “med vilje” vil bringepolakkernes sikkerhed i fare, måtte have en syg fantasi.

Besluttet i 2008

Miljøminister Marcin Korolec siger, at beslutningen om, at topmødet skal begynde mandag, den 11. november blev taget af FN-delegerede fra 193 lande tilbage i 2008 og står ikke til at blive ændret.

Topmøde og fodbold

FN-topmødet gennemføres i det nationale stadion, der blev indviet til EM i fodbold sidste år, og der er sikkerheden i top, siger Polens miljøminister.

– Jeg kan ikke se nogen problemer, FN klimatopmøder titrækker normalt ikke voldelige protester.