Fodbold-ikon udelukket efter kritik af EM-spillere

Jan_Tomaszewski

Jan Tomaszewski har ikke længere det lange, mørke hår, som var karakteristisk for ham i hans tid som landsholdsmålmand. Foto Wiki.


WARSZAWA: Jan Tomaszewski er suspenderet en måned af oppositionspartiet PiS, som han repræsenterer i parlamentet. Den tidligere polske landsholdmålmand i fodbold har angrebet EM spillere for ikke at være rigtige polakker.


Det store polske oppositionsparti, PiS, har suspenderet et af sine parlamentsmedlemmer, Jan Tomaszewski, i en måned på grund af udtalelser om nogle af spiller i Polens trup til EM 2012 i fodbold.

Tomaszewski er tidligere målmand på Polens fodboldlandshold.

I et interview med radiostationen, Radio Zet, har han sagt, at den polske bluse med den hvide ørn ikke skal bæres af franskmænd og tyskere.

Angriber fire spillere

– De kunne ikke komme på deres eget landshold, og nu tager de en plads fra rigtige polakker, sagde Jan Tomaszewski i interviewet.

Hans bemærkninger møntet på spillerne Damien Perquis, Ludovic Obraniak, Sebastian Boenisch og Eugen Polanski.

Opvækst i Frankrig og Tyskland

Damien Perquis er født i Frankrig, men har en polsk bedstemor og fik sidste år polsk statsborgerskab.

Ludovic Obraniak er fransk med polske rødder og har spillet på Frankrigs U21 landshold.

Sebastian Boenisch er født i Polen, men voksede op i Tyskland og har været på det tyske U21 hold.

Eugen Polanski er født i Polen. Da han var barn, emmigrerede hans familie til Tyskland, hvor han har været anfører på U21 landsholdet.

Helten fra Wembley

Kritikken af de fire kommer ikke fra hvem som helst. Jan Tomaszewski var målmand på det polske hold i den gyldne periode i midten af 70erne. Holdet vandt bronze ved VM i Tyskland 1974.

Jan Tomaszewski blev nærmest verdensberømt efter Polens kamp mod England på Wembley i 1973.

Fantastiske redninger

Englænderne skulle vinde for at komme til VM og pressede voldsomt på, men Tomaszewski præsterede den ene fantastiske redning efter den anden.

Englænderne fik kun passeret ham på et straffespark, og kampen endte 1-1.

Se klip fra kampen på Youtube